Afbeelding

Maak er wat moois van!

Sport

HEESCH - De lente heeft, zij het met wat wisselvalligheden, definitief haar intrede gedaan. En als ik fluitend met een open jas naar ons mooie Heesche centrum fiets, zie ik dat er activiteit is bij ons verwarmd buitenzwembad. Ik besluit eens te gaan kijken wie daar zo hard aan het werk zijn.
Als eerste loop ik Herman Ceelen en vervolgens Simon van Hoving, de baas van de twee, tegen het lijf. Herman is een echte Heeschenaar met een loopbaan in de bouw waarin hij werd afgekeurd. Met veel plezier werkt hij als vrijwilliger bij ‘t Kuipke, waar hij zijn heldere ogen kritisch over het gazon laat gaan. Hij ziet gras graag kort, maait het twee keer in de week en zorgt ervoor dat er geen enkel sprietje in het zwembad terechtkomt. Hij werkt uiteraard (!) alleen als het zwembad gesloten is en is dus altijd laat bezig met onderhoud. Het voor- en najaar is toptijd: onkruid weghalen, maaien, graskanten afsteken, paden vegen en ga zo maar door. Maar ook in de zomer is hij er zeker zo’n negen uur per week mee bezig. Ondanks zijn versleten lichaam, werkt hij hard door. “‘Die pilletjes van de dokter helpen ook goed mee hoor.”

In een andere hoek van het zwembad is Simon van Hoving aan het werk. Als hij ziet dat ik verrast naar de kleurrijke banken bij de kleedkamers kijk, zegt hij enthousiast: “Wat leuk dat je dat ziet. Daar ben ik zeker een week bezig mee geweest: schoonspuiten, drogen, afschuren en er zitten zeker drie lagen lak op. Simon is, zoals Herman dat zo mooi kan zeggen, import. “Het hele dorp wordt half half en wij samen zijn dat ook.”
 Simon werd gevraagd als vrijwilliger voor de technische kant van het bad: techniek vindt hij interessant, al is hij altijd in verschillende functies in de zorg werkzaam geweest. Op een vast tijdstip pleegt hij met Joris onderhoud aan het water en de zandfilters, maar  hij is dit voorjaar ook beziggeweest met het fors terugsnoeien van bomen en struiken zodat het terrein van ‘t Kuipke een mooie verjongingskuur heeft ondergaan.

Mensen, wat zouden we als maatschappij moeten zonder de inzet van vrijwilligers die met plezier op de achtergrond werken en die netjes uitvoeren wat een bestuur wil. Als de banken kakelbont uitvallen (alhoewel rood, wit, blauw en oranje voor Nederland vertrouwde kleuren zijn) zegt de vrijwilliger gewoon: “Het bestuur zei: “Maak er wat moois van.” En dat doen ze dan ook: Herman en Simon!