Prieeltje terug op het Raadhuisplein?
Prieeltje terug op het Raadhuisplein?

Prieeltje terug op het Raadhuisplein?

Nistelrode

Om even terug in de tijd te gaan en u te informeren hoe het sinds 1993 met het prieeltje is gegaan hier wat oudere informatie. In 1993 heeft Hanenberg Wegenbouw het prieeltje geschonken aan Nistelrode wat geplaatst werd op het Raadhuisplein tegenover de voormalige Brouwershoeve.

In juni 2011 werd het prieeltje niet meer teruggeplaatst nadat het zoals de laatste 8 jaar werd afgebroken voor de kermis. Gemeente Bernheze bracht hiervan Mark Verwijst eigenaar Eetcafé ’t Pumpke van op de hoogte en natuurlijk de eigenaar André Hanenberg.

Mark sprak hierover met enkele personen en hieruit werd de commissie Vrienden van het Prieeltje opgericht om te kijken wat er nog mogelijk zou zijn om het toch terug te plaatsen.

Bija navraag bleek dat het prieeltje door het elke keer op en afbouwen bouwkundig niet meer veilig was en dus niet teruggeplaatst kon worden en werd het teruggegeven aan André van de Hanenberg. De commissie Vrienden van het prieeltje benaderde André met de vraag of ze misschien het prieeltje tegen een symbolisch bedrag mochten kopen om te proberen dit weer terug te plaatsen op het Raadhuisplein. André reageerde boven verwachten en schonk het prieeltje aan de commissie.

Na veel over en weer gecommuniceerd te hebben met de gemeente leek het dat er geen overeenstemming zou komen met het terugplaatsen van het prieeltje. Niet op de oude plek, niet op een alternatieve plek.

De commissie gaf het nog niet op en benaderde Dorpsraad Nistelrode. De dorpsraad heeft contact opgenomen met de gemeente en op 2 januari was er een afspraak op de gemeente met een afgevaardigde van de dorpsraad, 2 afgevaardigden van de stichting en Thijs van Kessel van de Gemeente Bernheze. Hieruit kwam naar voren dat er een officiële aanvraag ingediend zou moeten worden bij Wethouder Rein van Moorselaar. Op 12 januari is deze aanvraag ingediend en na wat vragen van de Wethouder heeft hij afgelopen dinsdag 22 januari groen licht gegeven om het prieeltje terug te plaatsen op het Raadhuisplein.

Natuurlijk zijn er vele kosten verbonden aan het opknappen van het prieeltje en daarom wil de Stichting ook benadrukken heel blij te zijn met de hulp van de horeca ondernemers die aan het plein gestationeerd en zijn en hierin willen bijdragen. Dit zijn Café – Zaal ’t Tramstation ( Tonnie & Everista ), Rainbow Center ( Johnny van Loon ) en Eetcafé ’t Pumpke ( Mark Verwijst). Ook Edwin Verkuylen van Tekenburo Verkuylen en André Franssen, lasspecialist hebben vrijblijvend hun diensten aangeboden om het prieeltje weer veilig bouwkundig te maken.

Zodra er meer bekend is over de terugplaatsing van het prieeltje zullen wij dit publiceren, we houden u op de hoogte.

Nistelrode en vele passanten over een tijdje weer kunnen genieten van een markant monumentje op het gastvrije plein.

VLNR op de foto: André Franssen, Edwin Verkuylen, Theo vd Heijden, Harrie Rijkers, Nico vd Ven en Leo van Zijl

Prieeltje terug op het Raadhuisplein?