Afbeelding

‘We waren gewaarschuwd’

Kunst & Cultuur

Woensdag 17 april lezing door onderzoeksjournalist Jaap Tielbeke

HEESWIJK-DINTHER Jaap Tielbeke komt woensdag 17 april in Abdij van Berne spreken over zijn in 2022 verschenen boek ‘We waren gewaarschuwd.’ De uitdagingen die er zijn als het gaat om de klimaatcrisis en duurzaamheid staan bij diverse activiteiten in de Abdij dit jaar centraal.

Jaap Tielbeke heeft zich jaren verdiept in de ecologische en klimaatcrisis. Keer op keer stuitte hij daarbij op het rapport van de Club van Rome; ‘Grenzen aan de groei’ uit 1972. “De mensheid put de planeet uit en roept zo onvoorstelbaar onheil over zich af.” Dat klinkt als een actuele uitspraak, maar tot deze conclusie kwam een groep systeemwetenschappers vijftig jaar geleden al. De enige manier om een catastrofe af te wenden, zo waarschuwden zij, is het stellen van grenzen aan de groei.

Tielbeke (1989) vertelt over zijn onderzoeken naar klimaatwetenschap, politieke passiviteit en ecologische urgentie. Zo kijkt hij terug en geeft hij een overzicht over wat de mens in de afgelopen vijftig jaar wel en niet heeft gedaan om klimaatverandering tegen te gaan. Ook kijkt hij naar wat we nog kunnen doen om een wending aan dit onheil te kunnen geven. Jaap is journalist bij De Groene Amsterdammer en ook schrijver van het boek ‘Een beter milieu begint niet bij jezelf’ dat in 2020 is verschenen. Hij besloot zich als onderzoeker vast te bijten in het vraagstuk dat door de Club van Rome vijftig jaar geleden op de agenda is gezet.

De avond begint om 20.00 uur. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar berne-anders@abdijvanberne.nl. Als bijdrage in de kosten wordt een bedrag van € 10,- gevraagd. Dit is inclusief koffie en thee in de pauze.

Kijk voor meer informatie op www.mooibernheze.nl.

Jaap Tielbeke heeft zich jaren verdiept in de ecologische en klimaatcrisis

Aanvullende informatie
Vijftig jaar later: na het rapport van de Club van Rome

Het rapport van de Club van Rome maakte in 1972 diepe indruk op burgers en beleidsmakers. Nog steeds geldt De grenzen aan de groei als een ijkpunt in het milieudebat. De een ziet het nog steeds als een vooruitziende waarschuwing, voor de ander als het bewijs van de nodeloze hysterie van groene doemprofeten. Aan de hand van vier jaartallen maakt Jaap Tielbeke de balans op. Hoe kan het dat we, ondanks alle alarmsignalen, de grenzen van onze planeet hebben overschreden? En welke lessen kunnen we daaruit trekken voor de toekomst?”

1972: De grenzen aan de groei verschijnt. Zeker in Nederland slaat het eerste rapport van de Club van Rome in als een bom. Om de aarde leefbaar te houden moeten we de economische groei beheersen, verkondigen prominente politici.

1992: We zijn de grenzen al gepasseerd, concluderen de wetenschappers twintig jaar later. Toch heerst er wereldwijd optimisme: innovatie en marktwerking zullen onze milieuproblemen wel verhelpen.

2002: De twijfel slaat toe. Is het wel zo slecht gesteld met de planeet? Van de onheilstijdingen van de Club van Rome is niets terechtgekomen, toch? Ondertussen maken klimaatwetenschappers zich steeds grotere zorgen.

2022: De klimaatcrisis is in volle gang. De mensheid put de planeet uit. Het geloof in ‘groene groei’ begint te wankelen. Maakt het “grens-“denken een comeback? En kunnen we daarmee het tij nog keren?

Jaap Tielbeke

Jaap Tielbeke (1989) studeerde Internationale betrekkingen aan de RU Groningen en behaalde een master filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij werkt als redacteur en onderzoeksjournalist bij De Groene Amsterdammer. Tevens is hij mede-presentator van het tv-programma ‘Wat houdt ons tegen?’ (Omroep Human). Tielbeke is schrijver en publiceerde twee boeken: Een Beter Milieu begint niet bij jezelf (2020) en We waren gewaarschuwd. Over een profetisch milieurapport en wat we er (niet) mee deden (2022).