Afbeelding

Bronsschat na 20 jaar terug in Nistelrode

Kunst & Cultuur

NISTELRODE - Website en fietsroute vertellen het verhaal over Bernheze in Romeinse tijd.

In de avond van 5 maart 2004 werd bij de aanleg van de A50 nabij Nistelrode een bijzondere ontdekking gedaan: een bronsschat uit de Romeinse tijd. Bijna 20 jaar lang was deze te bezichtigen in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Maar gezien de grote betekenis voor deze regio, is de schat weer terug in Nistelrode. De komende periode wordt de terugkeer gevierd met verschillende activiteiten. De eerste: de lancering van de website en een fietsroute. 

De nieuwe website www.debronsschatvannederland.nl is vanaf 2 augustus live. De website verhaalt over de fascinerende wereld van de Bronsschat van Nistelrode in Romeinse tijd. Het geeft bezoekers een kijkje in de historie. “De Bronsschat is een unieke vondst voor deze gemeente en dat verdient een eigen podium”, legt wethouder Marius Tielemans (Monumenten) uit. “Als gemeente zien we het als onze taak om de schat zichtbaar en beleefbaar te maken. Het is stukje Bernhezer erfgoed.” 

Fietsroute
Op de website is ook een fietsroute te downloaden. De route is ongeveer 30 kilometer lang en loopt door Nistelrode, Oss, Maashorst en passeert twaalf punten van archeologisch, historisch en landschappelijk belang. Uiteraard voert de route ook langs de vindplaats van de Bronsschat. De route is te volgen via Google Maps. Een andere optie is om de route uit te printen.

Geocaching komt eraan
Een volgende stap wordt dat geïnteresseerden zelf aan de slag gaan en op zoek gaan naar een ‘schat’. Dat gebeurt in de vorm van geocaching. Met behulp van een app of via GPS (global positioning system) kunnen mensen op zoek naar locaties waar anderen een cache hebben verstopt. Naar verwachting staat geocaching in het najaar op de website www.debronsschatvannederland.nl.

Help de archeologen

Ondanks dat archeologen al veel weten over de Bronsschat, zijn nog niet alle vragen beantwoord, waaronder: hoe is deze unieke schat van brons in de bodem beland? Heeft u kennis over archeologie, de Romeinse tijd of andere relevante informatie, deel deze dan met ons. Dat kan via de participatiewebsite samenbernheze.nl.

Download hier de fietsroute

Afbeelding
Afbeelding