Afbeelding

Hulp in Sri Lanka; druppel op een gloeiende plaat!

Kunst & Cultuur

HEESWIJK-DINTHER - Vanaf deze week zijn we in Nederland gelukkig in staat om weer veel als vanouds te gaan doen. Natuurlijk is dat te danken aan het vaccineren en ons goede gedrag. Hoe anders is het in een land als Sri Lanka. Onze stichting Kinderen van Sri Lanka steunt sinds 1996 kinderen financieel en stimuleert hen daardoor om naar school te gaan. Dit in de overtuiging dat scholing een zeer belangrijk middel is om uit de armoede te geraken. Als stichting hebben we kinderen gevonden in echt arme gezinnen, meestal gebroken gezinnen, en hen kunnen koppelen aan sponsoren, veelal hier in de buurt. Het gaat daarbij niet om veel geld maar ook met een klein bedrag kun je voor een kind het verschil wel maken om naar school te gaan.

Maar hoe anders was dit tijdens de coronapandemie! Ook Sri Lanka werd zwaar getroffen, vele mensen werden besmet en zijn overleden. Hoeveel precies is onbekend. Er zijn wel cijfers en die zijn best laag. Dat is weer logisch als je niet kunt testen waardoor iemand is overleden. Dat is duur en is in een dergelijk land en bij de getroffen gezinnen niet de hoogste prioriteit. De armste zijn vooral bezig met het begraven, verwerken en te zorgen dat er weer iets te eten valt. Want dat is de harde werkelijkheid in vele arme landen zoals Sri Lanka er een van is. Corona heeft een grote impact op Sri Lanka. Er is geen ondersteuning zoals wij die hier kennen. Men probeert elkaar zo goed mogelijk te helpen, maar er is veel leed. Dit horen we van onze Sri Lankaanse vrijwilliger waarmee ons bestuurslid vanuit Nederland contact heeft kunnen onderhouden.

Ons op Sri Lanka wonende bestuurslid was net voor de corona uitbraak in Nederland en is in 2020 niet kunnen terugkeren. Begin deze maand is ons bestuurslid wel weer kunnen terugkeren naar Sri Lanka en na een quarantaine van twee weken in een hotel naar zijn eigen huis kunnen gaan. Hoewel de lockdown nog steeds van kracht was, zijn de eerste contacten weer gelegd met de gezinnen waarvan we de kinderen sponsoren om naar school te gaan. Maar ook de school is nu nog steeds volledig in lockdown. De nood in gezinnen is hoog omdat door de lockdown ook niet of nauwelijks kan worden gewerkt en het geld en eten dus echt op is. Doordat de scholen in lockdown zijn is ook de druk binnen de gezinnen hoog opgelopen, zelfmoord is geen uitzondering. Sri Lankaanse mensen zijn erg bang om corona te krijgen, juist omdat er weinig of geen betaalbare ziekenzorg is voor de allerarmsten.

Inmiddels is er enige versoepeling en zo hebben we nu alweer diverse plattelandskinderen bij Negombo kunnen steunen met sponsorgeld. Hoewel dit geld vooral zal worden gebruikt voor eten hebben we dat toch goedgekeurd, juist omdat de scholen toch nog in lockdown zijn en de nood erbarmelijk hoog is. Nood breekt immers wet! Helaas hebben we de gezinnen in de stad Colombo nog niet kunnen bereiken voor steun maar we hopen en verwachten dit de komende weken wel te kunnen realiseren. Ook nu kunnen we echt het verschil maken voor de kinderen waardoor ze hopelijk na de lockdown weer, net als hier, naar school kunnen. Natuurlijk blijft het een druppel op een gloeiende plaat, maar Petrus maakt later wel uit of een druppel goed werk was. Spreekt onze steun aan deze kinderen jou ook aan? Neem dan contact op! Stichting Kinderen van Sri Lanka is gevestigd in Heeswijk-Dinther. Kijk ook eens op www.kinderenvansrilanka.nl en de Facebookpagina voor actualiteiten.