Heesch loopt warm voor Voedselbank
Heesch loopt warm voor Voedselbank

Heesch loopt warm voor Voedselbank

Welzijn & Maatschappij

HEESCH - Een pak rijst, een blik soep of een zak spaghetti. Voor de meeste mensen een kleine uitgave, maar je kunt er de Voedselbank ontzettend mee steunen. Op 14 december is dat mogelijk, dan loopt Heesch warm voor de Voedselbank voor Oss en Omgeving. Bij de Jumbo aan de Schoonstraat in Heesch staan die dag vrijwilligers om lang houdbare producten in te zamelen. De Voedselbank wordt die dag in Heesch ondersteund door politici van verschillende partijen. Zo’n vijftien vrijwilligers zijn 14 december in Heesch in touw om de Voedselbank te helpen.

"We hebben dit extraatje echt nodig”, zegt voorzitter Bert Elberse. ,"Onze schappen raken leeg. We willen toch niet dat er mensen zijn in de regio geen smakelijke Kerst kunnen vieren.” Voor het tweede jaar op rij constateert de Voedselbank dat de aanvoer van levensmiddelen stagneert. ,,Supermarkten werken steeds duurzamer. Aan de ene kant is dit verheugend omdat het verspilling tegengaat, maar aan voor de Voedselbanken is een aderlating.” Volgens Elberse moet de Voedselbank dus op zoek naar andere manieren om de aanvoer van goederen te verzekeren. ,"We hebben besloten tot een grote inzamelingsactie in de decembermaand.”   

In totaal staan vrijwilligers die zaterdag bij 10 supermarkten in Oss, Berghem. Lith, Heesch en Schaijk. Eerder jaren stond de Voedselbank al bij enkele supermarkten in Oss, maar we willen er nu een grote actie in de hele regio van maken. Want ook huishoudens uit Bernheze en Landerd maken gebruik van de Voedselbank in Oss. Zo’n 14 huishoudens uit Bernheze doen wekelijks een beroep op de Voedselbank. ,"Daarmee helpen we ongeveer 53 personen uit de gemeente”, stelt campagneleider Henk Snijders van de Voedselbank. "Maar als je de cijfers bekijkt, dan zouden veel meer huishoudens in Bernheze recht hebben op een Voedselpakket. We hopen dat die mensen mede door deze inzamelingsactie in Heesch de stap gaan nemen naar onze Voedselbank.”

De inzamelingsactie van 14 december moet de Voedselbank veel levensmiddelen opbrengen. ,,We hopen dat we met deze grote decemberactie weer een half jaar vooruit kunnen.” En het moet lukken. Elberse rekent op het gulheid van de mensen in de regio. In voorgaande jaren stond de Voedselbank ook al bij supermarkten in de weken van Kerstmis, maar nog nooit heeft de voedselbank zo’n grote inzamelingsactie gehouden. Daarom is het contact met anderen gezocht en hebben velen toegezegd de Voedselbank te helpen. In Bernheze en Oss ondersteunt Dtv de actie publicitair, onder meer met een live radio-uitzending van 9.00 tot 17.00 uur.

De actie gaat die zaterdag om 10.00 uur van start bij de Jumbo. Burgemeester Marieke Moorman verzorgt de aftrap samen met enkele bestuursleden van de Voedselbank.