Lezing het Belgisch Trekpaard
Lezing het Belgisch Trekpaard

Lezing het Belgisch Trekpaard

Welzijn & Maatschappij

NISTELRODE - Op woensdag 15 mei organiseert HKK Nistelvorst een lezing welke gegeven zal worden door Wim van Lankveld uit Schijndel. Een lezing over zijn grote passie 'Het Belgisch Trekpaard'. Tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België is, werd het Belgisch trekpaard al vernoemd. Van de elfde tot de zestiende eeuw werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard in Brabant. Daarna werd het Belgisch trekpaard gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw, de bosbouw en in de haven. Ook trokken ze (post)koetsen, de paardentram en schepen.

In 1886 werd het stamboek van de 'Sociëteit van het Belgisch Trekpaard' opgericht. In 1910 werden ongeveer 35.000 Belgische trekpaarden geëxporteerd vanuit België naar de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Italië om de daar aanwezige paarden te verbeteren. Uit zijn rijke filmarchief heeft Wim een compilatie samen gesteld van anderhalf uur waarin het trekpaard de hoofdrol speelt. Door middel van uniek historisch filmmateriaal neemt hij u mee naar tijden die beginnen in het begin van de vorige eeuw en eindigen in het heden. Mensen die een warm gevoel hebben bij het boerenleven van vroeger en het trekpaard van toen en nu mogen deze avond absoluut niet missen.

De vergoeding die Wim ontvangt voor deze lezing schenkt hij aan de stichting voor bestrijding van en onderzoek naar alvleesklierkanker van Casper van Eijck. oncoloog in het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam.

Ook niet leden zijn van harte welkom op deze avond, zij betalen € 3,00 inclusief een kop koffie/thee. De avond vindt plaats in de heemkamer van HKK de Nistelvorst, Maxend 3 te Nistelrode, aanvang 20.00 uur.