Afbeelding
Foto: Jan Rosmulder (Biljart krant de Biljartballen)

Bondsridder KNBB Koninklijke Nederlandse biljartbond

Sport

HEESCH - Wat een bijzonder afscheid van de kernploeg (inter)nationale arbiters van KNBB Carambole om vereerd te worden met de titel Bondsridder KNBB. Het werd een afscheid waar Henry Thijssen met warme, maar ook emotionele gevoelens op mag terugzien.

Een jaar geleden werd Henry nog door burgemeester Moorman gedecoreerd als Ridder in de orde van Oranje Nassau voor het vele vrijwilligerswerk gedurende meer dan veertig jaar. Nu is hij voor de tweede keer ridder, dit keer voor zijn verdiensten als arbiter en promoties voor de mooie biljartsport die hem zo dierbaar is. Zijn eerste KNBB-jaren waren voor Henry vooral ambitieus met het verbeteren van het biljartspel en promoties maken in de arbitrage met opleidingen, veel ervaring opdoen én doorgroeien naar nationaal niveau.

Ruim 25 jaar geleden zette een vervelende ziekte het leven van Henry flink op zijn kop en na een lange revalidatie werd het halen van het biljartniveau steeds moeilijker en Henry moest helaas zelfs stoppen...

Maar als de biljartsport eenmaal in je bloed zit en je de opgebouwde sociale contacten vast wilt houden, zijn er tal van mogelijkheden. Ontelbare vrijwilligersfuncties paseerden de revue. Vooral de arbitrage komt steeds meer op de voorgrond. Een extra stimulans kwam eind vorige eeuw door de opmerking van de legendarische bondtrainer Tonnie Schrauwen.  ’Waarom Henry nog steeds geen CEB-badge had.’ Tonnie was zeer gecharmeerd van de opstellingen en het aanpassingsvermogen van Henry. Henry’s vermoeden is nog altijd dat Tonnie invloed heeft gehad op deze promotie tot Internationaal arbiter in 2001.

Henry heeft enorm genoten van de talrijke Nationale- en Europese kampioenschappen en met genoegen denkt hij terug aan het Duitse Brandenburg aan de Havel. De European ladies, Grand Prix en World cups zijn onvergetelijk. Vooral ook de vele Grand Dutches, waar Henry op één na, bij aanwezig mocht zijn. Het ‘prinselijk genieten’ in Haarlo zijn voor Henry blijvende hoogtepunten. Voor de ervaren arbiter die actief met het spel van de klassieke spelsoorten mee kan denken, is er niets mooiers. De topteams, in het voor Henry dierbare Hazelaar, mogen zeker op hem blijven rekenen.

Als je in je eigen district PR, informatie, webbeheer en communicatie beheert en vindt dat de publiciteit voor de klassieke spelsoorten veel meer promotie verdient, is de stap dit ook op landelijk niveau toe te passen snel gezet. Als je als hobbyfotograaf toch als arbiter aanwezig bent, worden de foto’s van het biljartballen, KNBB en voorheen biljarttotaal, met plezier gemaakt.

Dat de Koninklijke Nederlandse Biljartbond, nu Henry vanwege gezondheidsredenen een stap terug wil doen, hem heeft gewaardeerd met KNBB bondsridder was voor hem een onverwachte verrassing. Het is bijzonder als eerste Internationaal arbiter met meer dan veertig dienstjaren achter de rug te hebben. Dat Janneke Horneman Henry namens de KNBB zaterdag 11 maart letterlijk tot ridder sloeg, was hartverwarmend en onvergetelijk. Indien je meer dan veertig jaar in de biljartwereld verkeert, zijn er tal van anekdotes en belevenissen te vertellen. Kort geleden dook uit het archief van Henry weer de uitnodiging en foto’s op van het Nederlands kampioenschap extra klasse libre uit 1989, waarop hij naast eerst geplaatste speler (23,82) ook als arbiter gepubliceerd stond. Ook dit moet beslist uniek zijn.

Henry is dankbaar dat hij zichzelf zoveel jaren voor de voor hem zo geliefde biljartsport dienstbaar heeft kunnen en mogen maken.

Bij deze wil Henry alle arbiters van KNBB Carambole, sectie driebanden en de Belgische collega-arbiters hartelijk danken voor de collegialiteit en jarenlange fijne samenwerking. Tot slot een speciale dank van Henry aan zijn vrouw Ans. Zij heeft het hem gegund dat hij zoveel tijd in zijn passie heeft mogen steken.