Op de koffie bij René Kuijs
Op de koffie bij René Kuijs

Op de koffie bij René Kuijs

Op de koffie bij

René Kuijs (54) kreeg op zijn veertiende zijn eerste fotocamera en liet het fotograferen daarna niet meer los. Tot tien jaar terug stond ook carnaval bij hem hoog in het vaandel. 25 Jaar was René lid van de Stichting Carnaval HDL.

Als negentienjarige jongen sloot René zich aan bij de Pintpakkers, een carnavalsclub die bestond uit personen van zo’n twintig tot veertig jaar. “Dat was een gezelligheidsclubje. We zaten altijd in café de Pint in de Flerustraat”, vertelt René, geboren in de Brouwersstraat in Dinther. Een aantal carnavalsclubs verdween, waaronder ook de Pintpakkers. “Dat zal ergens in de jaren tachtig geweest zijn”, zegt René. “Ik zat toen al bij de raad van elf.”

Carnaval
D’n Urste Deun in René’s beginjaren van de raad bleven hem het meest bij. “De Juinders en de Kornuiten waren er toen ook al bij”, zegt René. “Ook de dingen die vaak niet georganiseerd waren, waren het leukst. We lapten gewoon wat geld bij elkaar en het feest kon beginnen”, voegt René er aan toe.

In de jaren negentig werd René adjudant van de stichting en begeleidde hij vijf prinsen. Vervolgens was hij lid van de hoge raad tot 2004 waarna hij een punt zette achter het lidmaatschap van de stichting. “Ik werd toen benoemd tot ambassadeur. ‘Gevraagd en ongevraagd mag ik advies geven’ werd er gezegd. Dat vond ik eigenlijk wel grappig. Van die functie heb ik ook wel eens gebruik gemaakt.”

Bergen
Wandelen in de bergen vindt René een fijne bezigheid. Deze wandeltochten vinden plaats op aardige hoogtes van zo’n 1.500 meter. “Een camera heb ik altijd bij me, maar ik ga niet wandelen voor de foto’s. Dat doe ik voor de ontspanning. Ik maak ook geen selfies in de bergen”, vertelt René, die bergachtige wandelroutes gelopen heeft in Spanje, Frankrijk, Schotland en Noorwegen. “Welke bergen dat allemaal waren en hoe ze heten, weet ik niet meer.”

Cultuur
René is niet vies van culturele uitjes naar musea en andere theaters. De soorten theater verschillen en variëren van muziek tot cabaret. René uitjes vinden niet alleen plaats buiten Heeswijk-Dinther, want de fotograaf is vaak te vinden in natuurtheater de Kersouwe in de Heeswijkse Bossen. “Er is niets mis met het cultuuraanbod in Heeswijk-Dinther. Ik ga graag naar de Kersouwe, maar ook naar Den Bosch. Ik ga bijvoorbeeld ieder jaar naar de Opera op de Parade.”

Op de koffie bij René Kuijs