Afbeelding
Tini van Nistelrooij

Caroline van de Plas bij ZLTO Bernheze

Ondernemend Bernheze

BERNHEZE - Maandagavond 13 juni was de grote zaal van CC De Wis in Loosbroek afgeladen vol met ZLTO-leden uit Bernheze, Meierijstad, Oss en Maashorst voor een presentatie van Caroline van der Plas, Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging (BBB). 

Caroline vertelde met veel enthousiasme over haar rol in de Tweede Kamer en de ambities om met de BBB mee te gaan doen bij de komende Provinciale Staten Verkiezingen en de verkiezingen voor de Waterschappen. “Inmiddels staat de BBB in de peilingen op dertien zetels. Hoe dat komt? Ik denk zelf omdat mensen het aanspreekt dat ik duidelijke en heldere taal gebruik, en dat ze mij vertrouwen. Stemmen op een persoon heeft vaak met vertrouwen te maken. De burger is niet anti-boer, zoals veel agrariërs denken, want dat is niet zo. De agrarische sector zorgt direct en indirect voor veel werkgelegenheid en voor ons voedsel, wat een eerste levensbehoefte. Burgers zien dat en begrijpen dat. De meerderheid van Nederland is pro-boer, niet anti-boer.” 

Natuurlijk kwam het onderwerp stikstof aan de orde. Caroline zegt daarover: “Het zogenoemde ‘stikstofprobleem’, heeft de overheid zélf gecreëerd door zeer strenge normen op te leggen. De rechter, noch de Europese Commissie hebben Nederland verteld om stikstofreductie als middel te gebruiken voor het behoud of herstel van de natuur. Dat is een politieke keuze geweest. Ook hebben wij veel te veel Natura2000 gebieden aangewezen. De Natuurbeschermingswet zou aangepast kunnen en worden en de Kritische Depositiewaardes zouden ook uit de wet gehaald kunnen worden als resultaatverplichting. Wij werken op dit moment aan een plan daarvoor voor het stikstofdebat, dat volgende week plaatsvindt. Ook willen wij meer geld uittrekken voor innovaties, want daarmee kun je effectief nóg duurzamer produceren. Hoe kan het dat in bijvoorbeeld de luchtvaart en de industrie innovaties worden gestimuleerd en bekostigd, en er in de agrarische sector, nauwelijks geld voor wordt gereserveerd?” 

Het stikstofdebat zal volgens Van der Plas een hele strijd worden. “En ik denk dat de plannen juridisch onhoudbaar zijn. De eerste boer die onteigend wordt in verband met stikstof of vee moet inleveren, moet naar de rechter stappen en vragen om aan te tonen dat déze koe, met déze bepaalde uitstoot, zorgt voor stikstofneerslag op dát ene plantje in dát Natura2000-gebied. Dat is onmogelijk aan te tonen. Het zou mooi zijn als de sector nu al gezamenlijk geld reserveert voor rechtszaken.”

Woensdag 22 juni staat er een demonstratie op de Veluwe gepland en daarover zegt Caroline “Zorg dat je krachten bundelt en laat iets van je horen, op welke manier dan ook, maar pak de burger niet aan door winkels af te sluiten of de voedselvoorziening stop te zetten. Kom bijvoorbeeld naar de demonstratie, maar doe dit georganiseerd in goede samenwerking met gemeente en politie.” 

Na afloop werd Caroline een mooie bos bloemen en mand met heerlijke streekproducten uit Bernheze aangeboden.

Klik hier voor alle foto’s van de avond

Afbeelding
Afbeelding