Afbeelding

Silvia helpt nu andere met autisme

Ondernemend Bernheze

HEESCH – Silvia van Dam is al meer dan twintig jaar betrokken en professioneel sociaalpedagogisch werker, en tevens één van de vele vrouwen die zich een levenslange worsteling herinnert om zichzelf en de mensen om haar heen te begrijpen. Omdat zij, zo bleek pas op haar 47ste, autisme heeft. Pas toen kon zij de puzzelstukjes plaatsen. Dat heeft haar ontzettend veel gebracht en als ervaringsdeskundig autismecoach gunt zij dat ook anderen.

Silvia is in haar vrije tijd fervent jazz-zangeres. Ze vertelt: “Regelmatig krijg ik de opmerking: ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit!’ Er zit zoveel verschil tussen mensen met autisme. Ik ben sociaal, maar daar zit voor mij een ‘prijskaartje’ aan: De stress die je voelt als je probeert mee te draaien in deze veeleisende maatschappij. Dat je je vaak onbegrepen voelt. Dat je door autisme beperkt wordt in de dingen die je graag zou willen doen, zoals ‘simpel’ lol hebben bij een gezellig etentje, zonder ergens over na te hoeven denken.”

Begrip
Het gaat Silvia aan het hart dat mensen met (ongediagnosticeerd) autisme vaak worden buitengesloten in sociale situaties. Uit eigen ervaring weet zij: “Je bent vaak een ‘loner’. Zegt dingen verkeerd. Iemand met autisme is heel letterlijk; er zit weinig nuance in. Ik heb geleerd hoe je dat anders kunt doen, zodat je toch jezelf bent, maar anderen jou ook begrijpen. Je bent niet raar als je autisme hebt – iedereen is wel een beetje raar! En kijk naar mij, ik heb een gezin (ja, daten was lastig, maar niet onmogelijk!) én een eigen bedrijf, dus jij kunt dat ook!”

‘Iedereen is wel een beetje raar. Je bent niet raarder als je autisme hebt’

Communicatie
Vanuit haar in 2013 opgerichte praktijk ZorgDuet helpt ze ook mensen met andere hulpvragen. Iemand die als gevolg van dementie, Parkinson, Syndroom van Down, niet aangeboren hersenletsel, stress of eenzaamheid wel wat steun kan gebruiken. “Dat kan zich al uiten in een wekelijkse wandeling. Het effect wat daarmee wordt bereikt kan enorm zijn. Het buiten komen, de hersenen prikkelen, in gesprek gaan met elkaar en het sociale aspect ervan, dat is zó belangrijk.” Voor kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag is Silvia met haar mix van duidelijkheid en zachtheid de ideale coach om emotieregulatie tot stand te brengen. “Gedrag heeft altijd een oorsprong, en ik weet uit ervaring dat duidelijke communicatie niet voor iedereen vanzelf komt”, legt Silvia begripvol uit.

Aanpak
Omgaan met autisme kun je leren. “Een diagnose haalt de onduidelijkheid weg, maar vertelt je nog niet wat het voor jou persoonlijk betekent”, merkt Silvia op. “Mensen met autisme ervaren enorm veel stress, omdat er zoveel informatie binnenkomt, die lastig te filteren is. Daar gaan we samen mee aan de slag. Dan kun je situaties voorzien en ermee leren omgaan. Dan hoef je ze ook niet meer uit de weg te gaan!”

06-45905543
silvia.autismecoach@zorgduet.nl
coaching.zorgduet.nl

Tekst: Monique van Strien
Foto: Marcel van der Steen