Afbeelding

Bus Whisky wil de duurzaamste whisky ter wereld worden (1)

Ondernemend Bernheze

LOOSBROEK - Bus Whisky is de duurzaamste whiskystokerij van Nederland en één van de naar schatting vijftig ‘single estate’ whiskystokerijen ter wereld die ook echt hun eigen brouwgerst verbouwen. Hoewel dat het nieuwe Brabantse whiskylabel op voorhand uniek maakt in de wereld, reiken de ambities in Loosbroek verder: “We willen de duurzaamste whisky ter wereld worden.”

Brouwgerst
Alles begint bij de teelt van de brouwgerst. Bus Whisky staat voor natuurinclusieve landbouw en werkt zonder kunstmest en zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Natuurinclusieve landbouw is een manier van boeren waar ook de natuur baat bij heeft, waardoor biodiversiteit (de rijkdom aan planten en dieren) toeneemt in plaats van afneemt plus zorgt voor een gezond bodemleven, waardoor die bodem ook CO2 kan vastleggen. Overschakelen naar natuurinclusieve landbouw is niet altijd makkelijk, zo vertellen eigenaren Dennis Hurkmans en Ezra Leeger. “Een financieel gezond boerenbedrijf is noodzakelijk om te kunnen investeren in biodiversiteit. Je kunt niet vergroenen als je rood staat. Onze klanten betalen gelukkig graag wat meer voor een fles duurzame whisky. Zo veranderen we samen het landbouwsysteem en maken we het verschil.” En over belangstelling hebben de whiskystokers niet te klagen: “Elk vat Bus Whisky is al ruim voor de botteling uitverkocht.”

De gerstakkers van Bus Whisky herken je meteen als je wandelt door de Maashorst. Rond de buurtschappen Bus, Loo en Koudenoord zie je gerstvelden met prachtige bloemrijke akkerranden. Ezra Leeger: “Daar mag je als wandelaar gerust van meegenieten. Dus voel je vrij om een boeketje veldbloemen te plukken tijdens een wandeling door de Maashorst. Maar voor onze veldbloemen geldt hetzelfde als voor onze whisky: geniet, maar doe dat wel met mate. Dan blijft er ook voldoende over voor de bijen en de vlinders.”

Bus Whisky Distillers
Heideweg 1a Loosbroek
www.buswhisky.com