Binnenkort in Vroege Vogels: de natuur van De Maashorst!
Binnenkort in Vroege Vogels: de natuur van De Maashorst!

Binnenkort in Vroege Vogels: de natuur van De Maashorst!

Nistelrode

NISTELRODE - In de afgelopen weken heeft de filmploeg van het t.v.programma Vroege Vogels van BNN-VARA met verschillende mensen reportages gemaakt over diverse aspecten van natuurgebied De Maashorst, voor velen van ons het ‘thuisgebied’ wat natuur betreft. Ook de breuk met zijn wijstverschijnselen en de begrazing door grote grazers komen aan de orde.  

Verdeeld over verschillende dagen en enkele filmploegjes zijn er opnames gemaakt van het ringen van de jonge Raven, nestkastencontroles, Wisenten, het leven rond een dassenburcht en wat er zoal op een kadaver afkomt. 

Aan de documentaire werkten mee:  Rimbaud Laperre, medewerker van de VU Amsterdam, hij  vertelt over de breuk met zijn wijstverschijnselen. Roeland Vermeulen van Free Nature is geïnterviewd over begrazing door grote grazers en Jeroen Helmer van Stichting ARK Natuurontwikkeling heeft een ‘poepsafari’ in het begrazingsgebied verzorgd om in beeld te brengen wat er zoal op goede, gezonde rundervlaai afkomt. Leon van den Berg, expertmedewerker ecologie en bio-geochemie van Bosgroep Zuid, vertelt  over het hoe en waarom van het steenmeelproject en de verzuring van op Maashorst.

Ook leden van de IVN-afdelingen Uden en Veghel en van Vogelwacht Uden e.o. hebben aan deze reportage meegewerkt: Leo Ballering deelt resultaten over een al lang lopend nestkastonderzoek en met Annemarie van Diepenbeek werden verschillende diersporen en het leven van de maashorstdassen onder de loep genomen. Maurice van Doorn, bosbeheerder van gemeente Uden, begeleidde diverse opnames in de Maashorst, daarnaast zorgde hij voor een korte toelichting bij de opnames met een wildcamera bij een kadaver. Ook is een studente van de opleiding Toegepaste Biologie aan de HAS geïnterviewd. Vanuit het Natuurcentrum De Maashorst zorgde Mignon van den Wittenboer voor accommodatie van de filmploegen. De t.v.-uitzending is gepland vrijdagavond 12 juni, om 19.50 uur, NPO-2.