Afbeelding

Porselein, meer dan een kop en schotel

Kunst & Cultuur

HEESCH – Annemiek van Gruijthuijsen woont en werkt als keramist in Heesch. In de Bibliotheek toont ze in de vitrine haar kunstwerken van porselein. Van vrijdag 26 april tot en met donderdag 27 juni zijn haar creaties tijdens openingstijden te zien. 

Met een achtergrond als textiel vormgever en afgestudeerd aan de Rietveld Academie, heeft Annemiek in coronatijd van haar hobby èn haar passie voor klei, haar werk gemaakt. Voor het hele maakproces van het porselein is ze zelf verantwoordelijk. Ze ontwerpt en maakt urnen met behulp van gipsen mallen. Annemiek geeft workshops waar men na een gezellige middag naar huis gaat met een eigen set porseleinen kommetjes. 

Niet alles hoeft mooi strak of rond te zijn.

Porselein is sterk, wit en is ook ongeglazuurd waterdicht. Ze experimenteert met reliëf, structuren en dessins. Bijvoorbeeld met ruwe klei uit de Maas wat een mooi contrast vormt met het fijne gladde porselein. 
“Het leuke is dat niet alles mooi strak en rond hoeft te zijn. Het resultaat kan elke keer net iets anders zijn”, vertelt Annemiek.