Afbeelding

D66: de samenleving van Bernheze

Ondernemend Bernheze

De zorg wordt steeds duurder. Er wordt steeds meer gebruikgemaakt van zorg, en ook steeds meer gevraagd van de gemeente voor het organiseren van zorg. Dit gaat om specialistische zorg, maar ook om meer preventieve zorg, of het bieden van hulp bij het zelfstandig wonen. Tegelijk zijn er steeds minder mensen die dit werk willen doen. Er zijn geen lastige rekensommen nodig om te snappen dat dit niet houdbaar is op termijn.

Dit is niet alleen een probleem voor de gemeentelijke organisatie, maar ook voor ons allemaal. Want hoe gaan wij later de zorg voor onze ouders, familie, en onszelf organiseren. Ik zit zelf niet zo te wachten om met een of ander robotje te communiceren als ik zorgbehoevend ben. Maar aan de andere kant, als er niemand is…

We moeten onze omgeving dus anders gaan vormgeven, zodat we naar een samenleving toe gaan werken, in plaats van een efficiënt bedrijf. Een samenleving is meer dan een groep gebouwen waar je in kunt wonen, werken, vertoeven. Het is een heel systeem, waarin het makkelijker wordt om naar elkaar om te kijken, je voor elkaar kunt zorgen.

De gemeente moet vervolgens de ruimte creëren om dit ook te kunnen realiseren. Maar we staan dus ook zelf aan de lat.