Afbeelding
Marcel van der Steen

Marcel van Herpen in gesprek Habtamu de Hoop in politiek café Buitenhof in CC Nesterlé

Kunst & Cultuur

NISTELRODE - Na een week vol ophef en controverse, waarin de naam van Johan Derksen vaak in een zin genoemd werd met de naam Habtamu de Hoop. Vrijdagavond 12 april vond de tweede editie van politiek café Bernhezer Buitenhof plaats in CC Nesterlé. Ondanks het tumult en de druk vanwege de recente gebeurtenissen, was de hoofdgast van de avond, Habtamu de Hoop, Kamerlid voor Groen Links/PvdA, aanwezig zoals afgesproken en ging in een geanimeerd gesprek met gespreksleider Marcel van Herpen.

De avond begon om 19.30 uur, de aanwezigen waren allen geïnteresseerd in politiek en maatschappelijke kwesties. Marcel van Herpen, bekend van zijn scherpe analyses, leidde het gesprek met Habtamu De Hoop. Ze spraken over het groeiende wantrouwen in de politiek, met speciale aandacht voor de recente verkiezingswinst van de PVV. Het gesprek ging verder dan de gebruikelijke thema’s als de kloof tussen burger en politiek, en focuste ook op regionale verschillen en de dynamiek tussen stad en platteland.

Ondanks de rumoerige week en de vele uitnodigingen vanuit alle studio’s in Hilversum, schoof Habtamu aan in Nistelrode aan. “Bijzonder loyaal”, begon Marcel, vanwege het relletje rondom Johan Derksen had dat zomaar anders kunnen zijn. Zijn aanwezigheid is een bevestiging van het belang van afspraken nakomen. Het politiek café Bernhezer Buitenhof bood de mogelijkheid om verder te vragen over zijn herkomst en leven in Friesland. Maar ook naar wat Habtamu beweegt om de politiek te verkiezen boven zijn eerdere werk als leraar.

Fotograaf Wim Roefs schoof aan, de voorzitter van Fotoclub Bernheze nam het publiek mee in de diepere betekenissen achter een lokale nieuwsfoto. De foto van ‘Martien’ opende het gesprek over de woningnood in Nederland en hoe de situatie erbij staat. Veel ouderen in grote huizen en jongeren die graag aan een gezin willen beginnen maar wat betreft het verkrijgen van een woning zonder toekomstperspectief. De van Wim zal vanaf maandag in zijn kantoor in Den Haag bewijs zijn van zijn avond in Nistelrode én aan de noodzaak van zijn inzet voor de jongeren van Nederland.

De avond werd afgesloten met een column van oud-Tweede Kamerlid René Peters uit Oss, die met zijn - normaal gesproken - scherpe pen dit keer heel aardig was naar Habtamu, zijn kameraad uit eerdere tijden. De avond duurde tot ruim na 21.00 uur, maar de gesprekken en discussies gingen nog lang door in de foyer. Voor Habtamu werd het geen avond van doorzakken, hij moest nog terug naar zijn geliefde Friesland.

Een avond georganiseerd door de gezamenlijke partijen in de Bernhezer gemeenteraad m.u.v. SP.  in CC Nesterlé met dank aan de vrijwilligers voor de gastvrije ontvangst.

Afbeelding
Afbeelding