Lambert in de tuin aan de achterstraat
Lambert in de tuin aan de achterstraat

Boek ‘Boer in ruste’: Nostalgie uit Nistelrode

Kunst & Cultuur

NISTELRODE - Geboren en getogen op een boerderij aan de Palmenweg, achter bij Loo – een gebied dat de wat oudere inwoners van Nistelrode wel zullen kennen als de Brobbelbies-, is Lambert van der Aalsvoort (1955) een echte Nisseroise te noemen. Hij is al een hele tijd weg uit Nistelrode, maar wanneer hij niet op reis is of aan het werk in zijn huidige woonplaats Nijmegen, is hij vaak in het bosgebied te vinden waar hij is opgegroeid. En tussen zijn werkzaamheden door probeert hij zich ook nog eens te verdiepen in de geschiedenis van Loo. 

Lambert van der Aalsvoort schreef boek over zijn oom en tante

“Voor mensen die niet zijn opgegroeid met het vroegere boerenleven, is het werken in en met dier en natuur zoals toen moeilijk voor te stellen. Dat het boerenleven van toen, met de voortsnellende automatisering en toenemende grootschaligheid en alles wat daarbij komt kijken, uiteindelijk zou verdwijnen, werd ik me op een gegeven moment van bewust. Daarom vroeg ik mijn oom en tante of ik hun gewone boerenwerk, dat ze tot op hoge leeftijd bleven doen, mocht fotograferen. Ze leven al een tijdje niet meer en het duurde ook wel even voordat ik er zelf aan toe was om een fotoboek over hen te maken. De mensen in Nistelrode die wat ouder zijn zullen zich mijn oom en tante nog wel herinneren. Ze woonden maar een paar honderd meter van de kerk vandaan, in de oude boerderij aan de Achterstraat.”

Historische belangstelling
Na het gymnasium in Oss te hebben afgerond, is Lambert psychologie gaan studeren in Nijmegen, dit uit interesse in de mens en zijn innerlijke ontwikkeling. “Al voor het voltooien van mijn studie was me duidelijk geworden dat een onbezoldigd praktiseren alleen mij een vrije weg zou laten. Ik was ondertussen al verre reizen gaan maken en ben ‘om den brode’ het schrijven gaan beoefenen, en het maken van foto’s van alles wat ik mooi en waardevol acht, viel daar eigenlijk meteen mee samen.”

Lambert probeert iets te laten zien waar geen woorden voor nodig zijn. “Veel landen tussen Nistelrode en Vladivostok heb ik intussen wel bezocht. Vooral de culturen van landen die onder het communistisch regime hebben moeten zuchten, of dit nog steeds doen, hebben mijn belangstelling. Naast een studie over de praktijk van natuurlijk herstel van schizofrenie, heb ik ook boeken over Noord-Korea, Wit-Rusland, Tibetaanse poëzie, Taoïstische- en Boeddhistische mystiek en de vroege Westerse fotografie in China gepubliceerd.
In de loop van de jaren heeft mijn historische belangstelling zich verdiept. Sinds zo’n 25 jaar houd ik me bezig met de internationale geschiedenis van Formosa, het eiland dat tegenwoordig Taiwan heet en in de zeventiende eeuw een tijd lang een kolonie van de VOC was. Mijn onderzoek wordt daar, in het Chinees, gepubliceerd.”

Kracht van de natuur
Tussen de extremen van alsmaar gegroeide belasting van dier en natuur en het recentelijk opkomende dromen over oneindige voedselbossen, ziet Lambert genoeg ruimte voor gezond boerenverstand. “Het traditionele Ora et Labora (bid en werk), zoals mijn oom en tante dat hun leven lang beoefenden, is als ideaal en houvast nog springlevend. De mens als rentmeester is immers het hoogst haalbare, maar de natuur zal hoe dan ook het laatste woord blijven houden.”

Het boek ‘Boer in ruste’ kost € 19,50 en is verkrijgbaar bij de Feel Good Store Sparkling in Nistelrode.