Afbeelding

Afrika-Engakoor keert niet meer terug op het podium

Kunst & Cultuur

NISTELRODE – Na meer dan 24 jaar en 550 optredens heeft het Afrika-Engakoor besloten om te stoppen. Verschillende omstandigheden zijn de aanleiding voor dit besluit. Het koor, dat altijd zorgde voor een glimlach bij bezoekers, goede doelen én haar eigen leden, zal dus niet langer de vrolijke Afrikaanse liederen ten gehore brengen. Komende zondag houden ze hun afscheidsdienst.

Inmiddels alweer 24 jaar geleden werd de groep opgericht. Volgens Frasia, lid van het eerste uur, begon het koor als een verrassing: “Mijn broer, Toon van Kessel, is missionaris en kwam toen tijdelijk terug uit Zambia. We hebben hem bij terugkomst verrast met het zingen van een Afrikaans lied. Uiteindelijk zijn we vaker Afrikaanse liederen gaan zingen en werden we groter en bekender.”

Het koor kreeg daarna heen steeds meer aanvragen om optredens te geven. Ze kreeg ook verzoeken van missionarissen om liedjes uit te voeren uit het land waar zij verbleven. De optredens vonden vooral plaats in de omgeving van Bernheze, maar het Afrika-Engakoor reisde ook af naar onder andere Friesland, Overijssel en Zeeland om daar hun enthousiasme over te brengen. Daarnaast werden er ook nog eens vier cd’s uitgebracht.

Door al deze uitvoeringen heeft de groep ontzettend veel goede doelen in ontwikkelingslanden kunnen ondersteunen. Bij elkaar is er ongeveer € 214.000,- opgehaald voor verschillende fondsen en stichtingen in Afrika. Daartegenover staat dat er bijna geen kosten gemaakt werden. “We deden alles samen als groep om de kosten zo laag mogelijk te houden en de mensen zo blij mogelijk te maken. Niemand van ons verdiende iets aan de optredens, dat wilden we ook niet”, zegt Gerard, lid van het koor.

Hoewel het voor het koor lastig was om er definitief een punt achter te zetten, denken de leden wel dat dit het juiste moment is: “We hebben er al langer over nagedacht, maar toen corona kwam en we lang niet konden optreden, werd het wel duidelijk dat het moment was gekomen om te stoppen. We zijn op een bepaalde leeftijd gekomen en fysieke ongemakken zorgen voor meer moeilijkheden. Het is goed zo”, vertelt Mayke, dirigente en drijvende kracht achter het koor.

Het koor sluit af met een kerkdienst op zondag 26 september om 9.30 uur in Nistelrode in de kerk. Helaas zal het koor niet optreden maar in plaats daarvan zullen er opnames van hun cd’s klinken. Pater Toon van Kessel zal voorgaan bij deze dienst. “ Toon was dus bij het begin en nu bij het einde. Wij vinden het mooi dat de cirkel op deze manier rond is”, zeggen de leden.

Jeanne, zangeres in het koor, wil tot slot Mayke bedanken voor haar bijdrage: “We hebben als groep al die jaren zoveel aan haar te danken. Zonder haar was het Afrika-Engakoor er nooit geweest en hadden we mooie momenten nooit meegemaakt. Zij heeft dit al die jaren draaiende gehouden.” Gerard en Frasia delen die mening: “Mayke is zo belangrijk geweest voor ons. Zij heeft geweldig werk geleverd. Als zij stopt, is het vanzelfsprekend dat we allemaal stoppen”, besluiten ze in koor.

Tekst: Max van der Heijden