Afbeelding

Bouwplannen in Nistelrode en Heeswijk-Dinther & voetgangersoversteek Vorstenbosch

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan. Hieronder de onderwerpen van deze week

Bouwplannen voor 29 nieuwe woningen in Nistelrode en Heeswijk-Dinther
NISTELRODE/HEESWIJK-DINTHER – Er is een bouwplan opgesteld voor het realiseren van tien grondgebonden woningen op Weijen 60-62 in Nistelrode, laat de gemeente tijdens een persmoment weten. Op dit moment is op die locatie leegstaande bedrijfsbebouwing aanwezig. Het plan is getoetst aan de Woonvisie 2016-2021; toen zijn immers de plannen ingediend, zo luid de redenatie van de wethouder. Het gaat om tien grondgebonden woningen: één twee-onder-een-kap-woning, vijf rijtjeswoningen en nog eens vijf vrijstaande woningen.

Voor wat betreft de Hoofdstraat 81B in Heeswijk-Dinther is een conceptbestemmingsplan voor herontwikkeling van het terrein neergelegt. 19 Wooneenheden, eveneens passend in de Woonvisie, zijn als zodanig in de plannen opgenomen. Ook in dit plan is een mix van woningen. Pieter van Dieperbeek: “Het speciale aan dit plan is dat de ontwikkelaar, naast de traditionele koopwoningen, ook de zogenaamde KoLat-woningen heeft toegevoegd. Dit is een constructie waarmee starters aanvankelijk de woning huren, en op een later moment over kunnen gaan tot koop.”

Voetgangersoversteek Kerkstraat Vorstenbosch afgewezen
De buurtvereniging van de Kerkstraat in Vorstenbosch heeft een verzoek ingediend om een bedienbaar verkeerslicht te laten plaatsen, ter hoogte van slagerij v.d. Tillart. De vereniging is de mening toegedaan dat hiermee de verkeersveiligheid op deze plek, die op de route naar een basisschool ligt, zal worden verbeterd.

Bij het verzoek gaf de buurtvereniging aan bereid te zijn € 2.000 bij te dragen in de kosten. Wethouder Pieter van Dieperbeek: “Hoe sympathiek het ook is en hoe fijn we het ook vinden dat men wil bijdragen in de kosten, hebben we negatief op deze aanvraag moeten besluiten. Zowel organisatorisch als bestuurlijk kan de gemeente niet met het voorstel instemmen.” De wethouder geeft daarbij aan dat de plaatsing van een bedienbaar verkeerslicht op deze plek niet voldoet aan de normen opgesteld door het kennisplatform CROW (Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek). 

Enerzijds wordt niet voldaan aan de te behalen verkeersintensiteit die het verkeerslicht moet rechtvaardigen, anderzijds wordt met de plaatsing zelfs een (meer) verkeersonveilige situatie voorspeld. “En dat moeten we niet willen”, licht Pieter van Dieperbeek toe. “Als overstekende personen moeten wachten op een verkeerslicht, op een plek waar weinig verkeer passeert, verwachten wij dat het verkeerslicht genegeerd wordt. Hiermee wordt de situatie voor weggebruikers minder voorspelbaar, en daarmee onveiliger.”

Auteur: Monique van Strien