Afbeelding

VVD: Vrijheid van meningsuiting

Gemeentenieuws

Een fundament voor leven in een vrij land als Nederland is het recht op vrijheid van meningsuiting. Wat ons betreft een recht dat nooit, maar dan ook nooit ter discussie mag staan. Maar betekent dit dan dat je alles maar kunt en mag zeggen of schrijven? In beginsel zou je volmondig ‘ja’ zeggen.

De laatste tijd zie je in onze Tweede Kamer echter dat er een andere norm met voeten worden getreden: de fatsoensnorm. In debatten wordt deze norm soms op werkelijk schofterige wijze overschreden en dat alles onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Dit is natuurlijk totaal onacceptabel en hiertegen moet worden opgetreden. 

Onverkort geldt voor ons dat iedereen, mits fatsoenlijk en niet beledigend, zijn of haar mening mag uiten, wat deze ook is; zelfs in bijvoorbeeld een anti-abortus campagne. Deze vrijheid geldt zeker voor gekozen volksvertegenwoordigers.

Mag een krant een artikel weigeren waarin een politieke partij, in keurige bewoordingen, aangeeft het niet eens te zijn met een bepaalde beleidskeuze of het optreden van een wethouder? Wij denken van niet. Mensen in de gemeenteraad of het parlement zijn gekozen door het volk. Een van hun taken is het controleren van de macht en debatteren over de gang van zaken in het land of gemeente en verkondigen dit ook in diverse media. Hierbij mag, wat betreft de VVD fractie, nooit censuur worden toegepast door een redactie omdat zij iets vinden van het artikel of de opinie.

Reacties, opmerkingen of wil je ook iets betekenen voor onze gemeente? Neem dan contact met ons op via info@vvdbernheze.nl.

Alexander Bongers, burgerlid Commissie Ruimtelijke Zaken