Afbeelding

Lokaal: Geld, geld en geld……

Gemeentenieuws

Vorige week heeft de gemeenteraad de kadernota vastgesteld. Dat houdt in dat wij voor de komende jaren de kaders hebben vastgesteld wat er de komende jaren zal moeten gebeuren en wat dat allemaal mag gaan kosten.

Grofweg gezegd krijgt de gemeente veel geld van het Rijk om haar taken uit te oefenen, maar dat is niet genoeg. Ook de inwoners dragen bij aan de gemeentekas. Voor veel kosten is er een fonds, zoals het afvalfonds, rioleringsfonds enzovoort. De opbrengsten in een fonds moeten niet meer zijn dan de kosten die er mee gemoeid zijn. Voor andere zaken moet de gemeente een Onroerende Zaakbelasting (OZB) heffen.

Als de gemeente veel plannen heeft en die ook wil uitvoeren, houdt dat onvermijdelijk in dat de OZB zal stijgen. Normaal is dat de OZB-bijdragen verhoogd wordt met de indexering (inflatie). Het college heeft voorgesteld de komende jaren naast de indexering ook een verhoging van 2 procent per jaar toe te passen.

Voor de infrastructurele werken (herinrichting van wegen als Schoonstraat, Ploeg-Leharstraat, Loosbroeksestraat, Nieuwe Erven, Weijen, Peelstraat en Gouverneursweg is ruim € 3.000.000,- nodig. Het college van B&W wil dat fasegewijs aanpakken en heeft voor de eerste fase € 1.000.000,- uitgetrokken. Een verstandige keuze vindt Lokaal, omdat anders de OZB nog meer zou moeten stijgen. De verkeersveiligheid mag echter niet in gevaar komen.

Wilt u ook meepraten over hoe en waar ons geld aan besteed dient te worden? Bij Lokaal bent u van harte welkom!

Frans van de Ven, raadslid Lokaal