Afbeelding

Avondklok

Gemeentenieuws

Bent u zaterdag 23 januari jarig geweest? Zo ja, dan heeft u, denk ik voor het eerst, van de overheid een cadeau gehad: een klok, een avondklok. Het zal u niet zijn ontgaan dat er al weken over het invoeren hiervan discussie werd gevoerd. Vorige week woensdag heb ik zelf een groot deel van de dag het debat hierover in de Tweede Kamer gevolgd. Ik volg vaker Kamerdebatten, puur vanuit politieke belangstelling.

Wat veranderde er na een hele dag discussiëren en vragen stellen per saldo aan het voornemen: 20.30 uur werd 21.00 uur. En dan al die actualiteiten- en praatprogramma’s op tv. Deskundigen die allemaal een andere mening hebben. Elk nieuw bericht leidt weer tot oeverloze discussies waar je op het einde geen touw meer aan kunt vastknopen. Nietwaar, Ab Osterhaus?

Ik vraag me weleens af of in het buitenland die maatregelen ook zoveel meningsvorming en aandacht opleveren. Maar goed, de avondklok. Na de Tweede Wereldoorlog nooit meer ingevoerd. Een unieke gebeurtenis die onze vrijheid van bewegen inperkt in een bizarre tijd. Een hele lastige afweging om wel of niet tot het invoeren daarvan over te gaan. Dat besef ik maar al te goed.

Het zal van onze eigen discipline afhangen of het naleven ervan een succes wordt. Want handhaving is een lastig onderwerp. Maar dan zeg ik wel, direct een boete uitschrijven! Geen smoesjes, ook niet van dat meisje dat nonchalant verklaart dat haar hondje is weggelopen en dat ze naar hem op zoek is!

Jan Bouwman, fractievoorzitter