Zo ga je niet met inwoners om
Zo ga je niet met inwoners om

Zo ga je niet met inwoners om

Gemeente Bernheze

De laatste jaren wordt er vaker gebouwd via een CPO project. De toekomstige huiseigenaren zijn dan zelf projectontwikkelaar. Ze nemen samen beslissingen en bouwen met hulp van een zelf gekozen aannemer en architect hun huis.

In onze gemeente zijn er al diverse buurtjes ontstaan op deze manier. Op de website van de gemeente staat dat deze manier van samen bouwen, door inwoners van 55 jaar of ouder, wordt gestimuleerd. Een derde CPO project in Heeswijk Dinther, aan de Balledonk laat echter al lang op zich wachten. Al anderhalf jaar geleden heeft de gemeente toestemming gegeven voor dit project voor 6 huizen.

In juli vorig jaar was het concept bestemmingsplan voor dit project al klaar en in het bezit van de gemeente. De verwachting was dat de initiatiefnemers in 2020 zouden kunnen verhuizen. En toen werd het stil. In november werd nog wel unaniem een coördinatie- regeling aangenomen door de raad. Juist om het proces sneller te laten verlopen. Maar toen was het weer stil. Er gebeurt bijna niets. Iedere keer komt het CPO-project Balledonk, ondanks toezeggingen, toch weer niet op de agenda.

Ondertussen zijn de bouwkosten met 10 % gestegen en de grondprijs recent met maar liefst 30%. Een aantal betrokken inwoners heeft hun huis al verkocht en leeft nu bij familie of vrienden uit de koffer. Dit duurt te lang. Zo ga je niet met inwoners om, D66 wil dat de gemeente alles op alles zet om dit project snel vlot te trekken! 

Annemieke Boellaard, fractievoorzitter D66 Bernheze