Afbeelding

Zonnebloem bezoekt paardemelkerij

Welzijn & Maatschappij

ZEELAND/NISTELRODE - Donderdag 5 mei gingen 35 gasten en vrijwilligers van Zonnebloem Nistelrode naar de paardenmelkerij Orchid’s in Zeeland.
Bij aankomst konden ze meteen kijken naar het melken van de paarden met een speciale melkmachine. De paarden worden overdag elke twee uur gemolken en geven dan ongeveer één liter melk per keer. Nadat een paard een veulen geworpen heeft, mag het veulen circa zes weken drinken bij de moeder. Na zes weken wordt bij het paard overdag melk afgenomen voor consumptie en mag het veulen alleen ’s-avonds en ’s-nachts bij de moeder drinken. De paardenmelk lijkt het meest op menselijke melk omdat een paard ook maar één maag heeft.

Hierna gingen de deelnemers lunchen en konden ze kiezen uit goede tomaten-, asperge- of champignonsoep en lekker belegde broodjes.

Nadat de magen goed gevuld waren, werd een film getoond over de paardenmelkerij. Deze film gaf een duidelijk beeld over wat zoal dagelijks gebeurt op de melkerij. Aansluitend konden de aanwezigen vragen stellen en dat werd massaal gedaan. Paul, de eigenaar, beantwoordde alle vragen goed en duidelijk.

Daarna was het tijd om naar de paarden te gaan. De deelnemers hebben de gehele melkerij rondgewandeld en de verblijven van de paarden bezocht. Vervolgens mochten alle paarden allemaal naar buiten rennen, wat een machtig beeld gaf. Alle 240 paarden en veulens renden naar de wei.

Daarna kregen de gasten en vrijwilligers van Zonnebloem Nistelrode koffie met cake en praatten met z’n allen na over hetgeen zij gezien hadden.

Vóór zij naar huis gingen mochten ze nog even de paardenmelk proeven en daar werd gretig gebruik van gemaakt.
Na een geslaagde dag gingen ze voldaan terug naar Nistelrode.

Afbeelding