Afbeelding

Bernheze vangt bijna honderd Oekraïense vluchtelingen op

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan. Hieronder het onderwerp Oekraïnse vluchtelingen. 

“Ter Apel loopt letterlijk en figuurlijk over”, constateert burgemeester Moorman zorgelijk. Mensen moeten zo snel mogelijk worden ondergebracht omdat zij letterlijk op straat staan. “Een groot compliment aan de gemeente Oss dat zij zo snel opvang hebben kunnen realiseren.” 

In Nistelrode is inmiddels capaciteit gerealiseerd in het voormalige pand van de Rabobank voor veertig vluchtelingen. Op dit moment wordt de helft hiervan gebruikt. In De Leijgraaf in Heeswijk-Dinther is plek voor nog eens dertig vluchtelingen. Burgemeester Moorman vertelt dat er daarnaast zo’n dertig personen door particulieren worden opgevangen in de gemeente, maar een precies zicht op deze getallen is er niet. 

De kosten om deze huisvesting te realiseren, zijn tot 1 november geraamd op ongeveer 1 miljoen euro. Afhankelijk van de onderhandelingen die de VNG voert met het Rijk komt later vast te staan hoeveel van deze kosten gedekt zullen gaan worden door de landelijke overheid. “Het Rijk heeft al een principe-uitspraak gedaan dat gemeenten hierin worden gecompenseerd. Maar in welke mate dat zal zijn, dat blijft nog even spannend”, laat de burgemeester weten. 

Steeds benadrukt Moorman dat ook vluchtelingen uit andere landen niet vergeten mogen worden. Allemaal hebben zij evenveel nood aan een veilig onderkomen.