Afbeelding

Wim Lips creëert zintuiglijke ontdekkkingsreis op Floriade

Natuur & Dieren

NISTELRODE/ALMERE - Floriade Expo 2022 gaat 14 april van start, de internationale tuinbouwtentoonstelling die eens in de tien jaar in Nederland wordt georganiseerd. Oprichter van het Nistelrodese hoveniersbedrijf LipsGroen - Wim Lips - is voor de tweede keer uitgenodigd om aan dit toonaangevende evenement deel te nemen.

Het thema dat hem verzocht werd te ontwerpen is een zintuigentuin. Vanaf de Floriade, waar hij druk bezig is met de laatste voorbereidingen voor de opening, laat hij weten hoe hij aan deze opdracht invulling en uitvoering heeft gegeven: “Voor deze tuin hebben we twee jaar voorbereidingstijd gekregen. Vóór de winter hebben we gezorgd dat de gekleurde buizen in de grond werden geplaatst. De bomen zijn een jaar geleden al opgepot om ze te laten acclimatiseren. Anders laten ze tijdens de competitie tekenen zien van verplantingsstress”, legt Wim kundig uit.

De zintuigentuin richt zich niet op de vijf zintuigen zoals wij die over het algemeen kennen, maar op de twaalf zintuigen van Rudolf Steiner. Die richten zich niet (alleen) op de waarneembare buitenwereld, maar ook op de onzichtbare wereld om ons heen, evenals onze innerlijke belevingswereld. Ondersteund door een promovendus op dit gebied aan de TU Delft, heeft Lips deze zintuigentuin weten te creëren. “Zo kan iedereen dit zelf op een veilige manier op de Floriade beleven”, zegt hij trots.

Aan de Floriade is ook een competitie gekoppeld, “Maar dat is niet ons doel”, vertelt Wim. “Ons doel is om mensen ervan bewust te maken dat je met materialen en planten een balans kunt aanbrengen. Een goede tuin heeft veel verschillende kwaliteiten in zich. Je kunt daarmee de onbewuste zintuigen prikkelen.” In het boek dat Lips (als een van de weinige deelnemers) uitbrengt, staat dan ook te lezen: ‘Een harmonieuze tuin waar je je natuurlijke balans terugvindt. Door gebruik van de juiste materialen, vormen en beplanting, verandert een perceel in een oase van rust met de sfeer van heelheid.”

Floriade Expo 2022 is een vooruitstrevende wereldtentoonstelling, waar ruim twee miljoen bezoekers worden verwacht. “De toekomst wordt er tentoongesteld. Onze tuin met biobase-paviljoen doet dat door enkel de meest duurzame en geen energie verstorende materialen te gebruiken.”

Afbeelding