Afbeelding

Collectief bouwen in Bernheze

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Sinds 2017 is de CPO initiatiefgroep actief in de gemeente Bernheze. De eerste jaren met name in de kernen Heesch en Nistelrode en sinds vorig jaar ook betrokken bij collectieve bouwplannen in Loosbroek. “Inmiddels weten ook inwoners van Heeswijk-Dinther en Vorstenbosch ons te vinden. Dit is reden om onze activiteiten tot de hele gemeente Bernheze uit te breiden”, zegt Henk Verschuur, CPO-adviseur.

“Mede door onze inspanning en inzet zijn er de afgelopen jaren een zestal collectieve bouwplannen (CPO) voor zo’n 36 (patio)woningen ontwikkeld en gerealiseerd. Mede door corona hebben onze activiteiten de laatste twee jaren op een laag pitje gestaan. Nu de gemeente eind vorig jaar de nieuwe Woonvisie en het uitvoeringsprogramma heeft vastgesteld, lijkt ons dit het juiste moment om activiteiten weer op te starten.”

De CPO initiatiefgroep Bernheze heeft tot doel de vraag van inwoners van Bernheze naar bouwgrond om collectief te kunnen bouwen te matchen met het aanbod van bouwgrond op (toekomstige) bouwlocaties van de gemeente en particuliere grondbezitters. Met als resultaat ‘maatwerk’ woningen tegen een betaalbare prijs met een besparing van 10 tot 15 procent op de bouwkosten. 

Henk: “Mensen die belangstelling hebben om gezamenlijk in eigen beheer te bouwen melden zich bij ons aan. In volgorde van aanmelding worden zij op de lijst voor CPO-belangstellenden geplaatst. Hierop staan inmiddels ruim 60 mensen. Eens per kwartaal worden zij middels een nieuwsbrief over ontwikkelingen en initiatieven met betrekking tot collectief bouwen (CPO) door ons geïnformeerd. Zodra zich een concrete bouwlocatie aandient leggen wij contact tussen de gemeente en de (belangen) groep CPO belangstellenden die samen met anderen op een bepaalde bouwlocatie willen gaan bouwen. Deze CPO-belangengroep ondersteunen wij in de overlegfase met de gemeente en helpen wij weg om op eigen kracht een CPO-bouwgroep te vormen. Hoewel de CPO-initiatiefgroep in het leven is geroepen voor de doelgroep 55plus (senioren) ondersteunen wij desgevraagd ook starters / jongeren.”

Meer informatie via Henk Verschuur; henvers@gmail.com.