Afbeelding
@ANBO

Babbeltrucs en nepberichten

Welzijn & Maatschappij

VORSTENBOSCH - Stichting Zorgvoorzieningen Vorstenbosch heeft een koffiemiddag georganiseerd met als thema ‘Babbeltrucs en nepberichten’.

Bij babbeltrucs denken we allereerst aan verkopers aan de voordeur die de burger financieel benadelen. Of aan de autoverkoper die een auto met een teruggedraaide kilometerstand of niet gemelde schade tegen een te hoge prijs verkoopt. Naast deze verbale vormen van oplichting zijn vele vormen digitale oplichting al sinds jaren sterk in opkomst. De politie liet recent weten dat deze traditionele manier van oplichten, mede door corona, sterk is afgenomen.

Daarentegen is digitale oplichterij (waarbij mensen vaak voor grote bedragen financieel worden benadeeld), in enkele jaren tijd vertienvoudigd. Vooral de nepberichten zijn sterk in opkomst.

Criminelen van deze tijd vinden steeds nieuwe manieren om mensen geld afhandig te maken. Dat lukt ze via de thuiscomputer, tablet en smartphone die de mensen bijna dagelijks gebruiken. Je kent ze allemaal wel de nepberichten die op deze media binnenkomen. Vaak wordt om informatie gevraagd die je normaliter niet zou geven. Hiermee krijgen criminele toegang tot deze apparaten en tot jouw bank- en spaarrekening om deze vervolgens leeg te plukken...

Criminelen maken misbruik van het vertrouwen van mensen. In veel gevallen betreft het ouderen en alleenwonenden. Door valse voorwendselen en mensen onder tijdsdruk te zetten, verleiden ze je dingen te doen die je normaal niet zou doen. Vaak lukt het ze op een slimme manier met liegen en bedriegen slachtoffers te maken. Gelukkig worden de mensen door voorlichting die banken, consumentenorganisaties en ouderenorganisaties over babbeltrucs geven steeds alerter, maar helaas daardoor ook wantrouwender. 

Hoe kun je als burger je tegen verbale en digitale babbeltrucs verweren en beschermen? In de presentatie die ANBO veiligheidsconsulent Henk Verschuur uit Heesch woensdag 4 mei om 14.00 uur in MFA DE Stuik in Vorstenbosch geeft, krijg je praktische tips.