Afbeelding

Expositie Josien van Boxtel in Bibliotheek Heesch

Kunst & Cultuur

HEESCH - De expositie van Josien van Boxtel is donderdag 16 december in Bibliotheek Heesch geopend. Josien van Boxtel uit Heesch begon bij een plaatselijke schilderclub en heeft later gekozen voor de school voor realistische en romantische schilderkunst. Ze werkt meestal met olieverf, maar vindt het ook een uitdaging om andere technieken uit te proberen.

Monnikenwerk
Om meer bekendheid te geven aan haar iconen, houdt Josien een tentoonstelling met een deel van haar collectie. “Een icoon is in principe een verhaal. Figuren werden afgebeeld in eigen kleuren/kenmerken, zodat mensen ze herkenden. Kleuren hebben een symbolische betekenis en er is een symboliek van houding en gebaren.”

Omdat de techniek van het maken van iconen haar interesseert, heeft ze daar ook les in gehad.  “Dit is zoals men terecht zegt wel een monnikenwerk”, zegt Josien. Ze werkt op een houten paneel. Daarop wordt een doek verlijmd. Daarna komt een grondering van zes tot acht lagen. De afbeelding wordt aangebracht en geschilderd. Van Boxtel werkt met kleur, laag over laag  tot de kleuren vol en helder zijn. En ze zelf tevreden is...

De expositie is te bekijken van 16 december tot en met 12 januari 2022 tijdens de openingstijden van Bibliotheek Heesch.

Afbeelding