Afbeelding

Lokaal: De woonvisie is klaar bouwen maar!

Gemeentenieuws

Vorige week hebben we in de laatste Raadsvergadering van het jaar een van de belangrijkste agendapunten van het jaar, wellicht het belangrijkste agendapunt, vastgesteld; de woonvisie 2022-2026. Deze woonvisie is enorm ambitieus, maar niet op de minste plaats ook noodzakelijk als het gaat om het realiseren van voldoende goedkope en middeldure woningen; zowel koop- als huurwoningen. De druk op de woningbouwmarkt is met name in deze twee categorieën het meest nijpend. Parallel aan deze ambitie is er ook op het gebied van duurzaamheid en landschappelijke inpassing de nodige aandacht in de woonvisie opgenomen. Samen worden we stapje voor stapje steeds bewuster van de noodzaak tot zorgvuldig omgaan met onze fossiele grondstoffen. 

Daarnaast hangt en staat het succes van deze woonvisie voor een belangrijk deel aan medewerking verlenen van als het gaat om uitvoering en het realiseren van vernieuwende woningbouwplannen. In een eerdere column heb ik het al aangehaald; het is enorm belangrijk om innovatief te denken. We zullen plannen in deze richting ook zeker durven te omarmen, zodat we aan de enorme woningbouw opgaaf die er ligt kunnen voldoen! Daarbij zijn termen als ‘out of te box’ denken en flexibiliteit de kernwoorden die onlosmakelijk het succes bepalen. Daarmee kunnen we naar onze mening meer daadkracht en slagvaardigheid tonen om onze inwoners ook in Bernheze te kunnen blijven laten wonen. Een ander facet dat hierin kan meewerken is het faciliteren in CPO-projecten. Dit biedt in onze ogen een mooie kans, zeker ook voor jongeren, om je eigen woning in samenwerking met anderen, te kunnen realiseren. 

Tot slot wachten wij met smart op mogelijk nieuw beleid van het kabinet op het gebied van de Huisvestingswet. Specifiek gaat het om eventuele mogelijkheden voor toewijzen van nieuwbouwwoningen aan eigen inwoners. Wij, als Lokaal, willen graag dat iedere jongere uit Bernheze die het wil er moet kunnen blijven wonen. 

De woonvisie is klaar, dus nu bouwen aan een nog mooier Bernheze met en voor elkaar!

Gerjo van Kessel, raadslid Lokaal