Afbeelding

Persgesprek met onderwerpen: windmolens, energieopwekking en Geopark Peelhorst-Maasvallei

Gemeentenieuws

BERNHEZE - Bijna elke week is er een persgesprek van de gemeente en regelmatig schuift een van de redactieleden van DeMooiBernhezeKrant aan.

Hieronder enkele onderwerpen uitgelicht van het persgesprek. 
* Realisatie windmolens 
* Duurzame energieopwekking
* Geopark Peelhorst-Maasvallei  
 

Realisatie windmolens waarschijnlijk in De Bleeken
De gemeenteraad gaat het voorstel doen om een zoekgebied te bepalen voor de mogelijke realisatie van windmolens in de gemeente Bernheze. Er is een enorm voortraject aan vooraf gegaan, voordat naar voren is gekomen dat De Bleeken het gebied zal zijn waar dit waarschijnlijk plaats gaat vinden.

Deze voorlopige conclusie is gebaseerd op een haalbaarheidsonderzoek van de Windunie en een vijftal eisen, rekening houdend met natuur en ecologie, cultuur, archeologie en landschap, netinpassing en financiële haalbaarheid. 

Wethouder Rien Wijdeven: “Het grootste probleem is dat we te maken hebben met de radarcontouren van Vliegbasis Volkel, waardoor windmolens met name aan de westkant van de gemeente mogelijk zijn. Natuurlijk zijn er onzekerheden in de toekomst, denk daarbij aan het terugleveren van stroom.” 

De gemeente wacht af tot het Rijk met nieuwe normen komt, op het gebied van gezondheid. Die zijn te verwachten na de uitspraak Windpark Delfzijl Zuid. Deze normen kunnen dan worden meegenomen in de verdere uitwerking van het plan. 

Duurzame energieopwekking langs snelwegen A59 en A50
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft de gemeente Bernheze gevraagd of zij mogelijkheden zien voor duurzame energieopwekking langs de snelwegen. Het gaat dan met name om de A59 en de A50. Bernheze is hierover zeer enthousiast en zoekt vanwege het gedeelde grondgebied van deze snelwegen de samenwerking op met de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Wethouder Rien Wijdeven: “Ik ben hier heel erg blij mee, het is eindelijk een stap in de goede richting. We hebben positief op deze vraag gereageerd om met name op het gebied van zonne-energie te kijken hoe we hierin kunnen gaan bijdragen.” 

Geopark Peelhorst-Maasvallei krijgt mogelijk UNESCO-status
In 2016 hebben een aantal gemeentes, waaronder Bernheze, samen met Waterschappen en Provincie het initiatief genomen om tot een geopark te komen: Geopark Peelhorst-Maasvallei. Een geopark is een gebied waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde integraal worden beheerd. In dit geval gaat het om de peelrandbreuk en de unieke fenomenen die dat teweegbrengt.

De afgelopen jaren is bekeken of aan het geopark een UNESCO-predikaat zou kunnen worden toegekend. Dit gaat gepaard met zeer strenge eisen. Wethouder Pieter van Dieperbeek: “Als Bernheze zien wij veel voordelen, en dan met name op gebied van educatie, recreatie en toerisme. Halverwege volgend jaar wordt definitief gekeken of we de aanvraag kunnen indienen.” 

Er zijn op dit moment 161 geoparken wereldwijd, verspreid over 44 landen. Nederland heeft er op dit moment één; de Hondsrug. 

Auteur: Monique van Strien