Afbeelding

CDA: Van woonvisie tot omgevingswet

Natuur & Dieren

Dit artikel schrijf ik in quarantaine helaas want ik ben besmet met het coronavirus. Maar ik ben wel gevaccineerd gelukkig en daardoor slechts klachten die vergelijkbaar zijn met een stevige verkoudheid. Dus ik ben blij met die prik.

De omgevingswet komt eraan per 1 juli, deze wet gaat geleidelijk aan de huidige systematiek met bestemmingsplannen en dergelijke vervangen. Wij volgen dit als CDA-fractie actief omdat de overgang veel voeten in de aarde heeft en er nog veel onduidelijk is. Want hoe moet een omgevingsplan er nu uitzien? Aan welke voorwaarden moet men voldoen?

Daarom hebben wij vragen ingediend bij het college, hoe en wanneer initiatiefnemers, bouwers, projectontwikkelaars et cetera, betrokken worden bij deze overgang zodat het soepel verloopt en we geen stilstand krijgen in het aanvragen en behandelen van bouwplannen.
We kunnen het namelijk niet gebruiken dat een stilstand dwars door de ambities van de nieuwe Woonvisie heen prikt. Die visie wordt nog deze maand vastgesteld door de gemeenteraad en moet de bouw van nog eens 1.160 woningen tot en met 2026 mogelijk gaan maken, waarvan een deel al in vastgestelde plannen zit! Dit komt bovenop de ruim 900 woningen die al gebouwd zijn de afgelopen jaren.

De visie voorziet in het bouwen voor alle doelgroepen, evenredig verspreid over de dorpen. De planning is dat 75 procent gaat bestaan uit goedkope en betaalbare koopwoningen, sociale huur, levensloopbestendige woningen en woon-zorg combinaties.

Mart Smits, fractievoorzitter CDA Bernheze
CDA Bernheze: altijd in de buurt!