Afbeelding

GLOW Voices: zonder noten, maar wel met gevoel en tekstbeleving

Human Interest

HEESWIJK-DINTHER – Iedereen die graag zingt en het leuk zou vinden om dat met meerdere mensen samen te doen en gelijktijdig in een informele sfeer (nog) beter te leren zingen en performen, is uitgenodigd aan te sluiten bij GLOW Voices. Een vocaal gezelschap dat zich tijdens de wekelijke repetitie op vrijdagavond richt op een musical/theater en poprepertoire en toewerkt naar een optreden met live band.

Music Academy GLOW werd in 2013 opgericht door zangdocente Judith van Erp en zanger/muzikant George Blanken uit Heeswijk-Dinther. Eerstgenoemde werkt als intern begeleider op een basisschool en George als administratieve kracht. Beiden zijn echter ook gepassioneerde en ervaren muzikanten die er ontzettend veel plezier in hebben om hun kennis en kunde over te dragen aan jong en oud. Onder hun leiding zijn bij GLOW talloze musicalgroepen actief die in een gemoedelijke sfeer werken aan techniek, samenklank en performance. 

In de praktijk blijkt echter dat er ook mensen zijn die graag willen zingen, maar niet willen dansen en acteren. Daarom is GLOW Voices van start gegaan. “GLOW Voices is een muzikale formatie met volwassenen die het leuk vinden om in groepsverband met elkaar te zingen. Wij werken eraan om mannen en vrouwen in een ongedwongen sfeer technisch (nóg) beter te leren zingen en te werken aan een goede performance”, vertellen George en Judith. Het repertoire bestaat uit musical/theater en popmuziekliedjes van bijvoorbeeld Adele en Billy Joel. Deze worden zowel door genoemden als door leden gekozen. Doelstelling is om in elk geval jaarlijks samen met de GLOW-liveband een optreden te verzorgen.

Potentiële zangers en zangeressen hoeven geen noten te kunnen lezen want: “Wij vinden het belangrijk dat liedjes gezongen worden met gevoel en tekstbeleving”, melden beiden opgewekt. Om dat te bereiken wordt door George voor elk nummer een arrangement geschreven. “Die schrijf ik bijpassend aan de stemkleur van GLOW Voices zangers en zangeressen. Daarom mogen zij ook niet stoppen als ze eenmaal zijn ingestapt”, grapt hij. Leden worden niet ingedeeld in stemgroepen zoals een alt, bas, tenor of sopraan, maar worden getraind om middels de arrangementen álles of in ieder geval zoveel mogelijk te kunnen zingen. Judith legt uit: “Mensen zitten vaak jaren ‘vast’ in een bepaalde toonhoogte en leren doorgaans uit gemak niet hoger of lager zingen. Wij zingen meerstemmig. Verder hebben het ene moment de wat zwaardere stemmen de lead en de hogere stemmen de backing en bij een ander nummer is dat omgekeerd.”

Het clubje staat in de kinderschoenen en is momenteel nog klein. Daarom wordt gezocht naar versterking. Doelstelling is niet om er een hele grote groep van te maken. Kwaliteit en onderlinge gezelligheid staan centraal; zowel in de repetitie als de derde helft. Potentiële zangers en zangeressen hoeven geen auditie te doen, maar krijgen twee proeflessen aangeboden om sfeer te proeven. De repetities zijn op vrijdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in CC Servaes. Voor informatie en/of aanmelding info@musicacademyglow.nl

Tekst en foto: Wendy van Lijssel

Afbeelding