Adjudant Luuk en Prins Niek d'n Urste
Adjudant Luuk en Prins Niek d'n Urste

Prins Niek d’n Urste en Adjudant Luuk

Human Interest

WEVERSRIJK - Zaterdag 6 november is tijdens het 11-11 bal van Carnavalsstichting De Wevers de nieuwe Prins met z’n persoonlijke Adjudant onthuld. Prins Niek d’n Urste zal samen met zijn Adjudant Luuk en hun Durskes Astrid en Roos, voorop gaan in het feestgedruis tijdens het jubileumseizoen. De Wevers viert dit seizoen haar 55-jarig jubileum. 

Prins Niek d’n Urste, in het dagelijks leven beter bekend als Niek Leenders is de zoon van Anthonie van der Wielen en Frank Leenders, die in 2006 de scepter mocht zwaaien in het Weversrijk als Prins Frank d’n Urste. Niek woont samen met z’n Durske Astrid Spanjers. Adjudant Luuk is 28 jaar oud en woont samen met zijn Durske Roos. 

Niek en Luuk kennen elkaar al vanaf de basisschool en zijn altijd vrienden gebleven. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Niek, Luuk vroeg als zijn Adjudant. Beide heren werken in de transportsector. De ene bij Scania en de andere bij DAF.

Hun leus voor carnaval 2022 is dan ook: Lôat de V8 mar brulle, bè De Wevers gû ut d’r krulle!!

Prins Niek d’n Urste
‘Ik ben Niek Leenders, dit jaar beter bekend als Prins Niek d’n Urste. Ik ben 28 jaar en een zoon van Frank Leenders en Anthonie van der Wielen. In mijn jeugd heb ik aan Weijen gewoond tegenover mijn persoonlijk Adjudant Luuk van Bakel. Sinds een paar maanden woon ik samen met mijn Durske Astrid Spanjers in ons mooie nieuwe appartement aan het Laar boven Kruidvat in Nistelrode. Astrid heeft het Schaijks Moesland verruild voor het prachtige Nisseroise Weversrijk.

De mensen uit het Weversrijk kunnen mij kennen als actief lid van Stichting Pinksterfeesten Nistelrode, als tennistalent bij TC Telro, van het voetballen bij Prinses Irene én sinds enkele jaren als vaste act samen met Geert Herckenrath met ‘Uit d’n to(o)n geproat’ op de Weverszittingen. Maar waar sommige mij wellicht ook van kennen is van mijn werk als Accountmanager voor Scania Nederland B.V. waar ik voor vele klanten uit de regio Zuid-Oost Nederland de eerste aanspreekpartner ben voor verkoop van nieuwe en gebruikte Scania trucks, truckservice, truckverzekeringen en truckleasing. Zo houden we transporterend Nisseroi lekker mobiel!
Astrid heeft haar werk bij het Bomenpark in Heesch, ze is daar gestart in een bijbaantje en vanuit haar opleiding heeft ze daar ook haar stage gevolgd, aansluitend is ze daarna blijven plakken en is nu floormanager.

In juni dit jaar werd ik tijdens onze vakantie in Italië in de avonduren gebeld door (d’n) Henk (van Grunsven) of ik dit jaar de nieuwe heerser van het Weversrijk wilde worden. Hier hoefde m’n Durske en ik niet lang over na te denken en hebben we beiden volmondig JA gezegd. De zoektocht naar een persoonlijk adjudant was snel klaar, met een korte cryptische vraag waren Luuk van Bakel en zijn Durske Roos Kuijpers direct enthousiast en hebben ook volmondig JA gezegd. We gaan met z’n vieren een goed stel vormen.

Het leukste aan carnaval vind ik toch wel dat we het vieren met vrienden, familie en bekenden en er ook al weken van tevoren naar toe leven. Sinds jaar en dag vieren we carnaval in het Weversrijk. Van het urste tot aan het laotste uur. Steevast met onze vrienden en het carnavalsclubke “Bè mekoar geroapt”. Een van de vaste tradities is dat we zondag ochtend met onze vrienden afspreken bè Jeroen Govers (zoon van Huub en Marjo Govers) waar we de dag beginnen met een worstenbroodje, koffie en natuurlijk een pilsje. Afgelopen jaar heb ik als mascotte van Prinses Irene meegedaan aan de optocht, iets wat ik al enkele jaren niet meer had gedaan maar wat wel weer ontzettend leuk was. Vroeger liepen we de optocht mee met “De Loltrappers”, waarmee we verschillende prijzen gewonnen hebben.

Een van de meest bijzondere momenten met carnaval was toch wel 2006, het jaar van Prins Frank d’n Urste, ons pap! Ondanks dat ik toen nog jong was, was dit toch erg bijzonder om te beleven. Aankomend jaar heb ik het genoegen en de eer om als Prins Niek d’n Urste te mogen regeren over het Weversrijk. Samen met mijn persoonlijk Adjudant en ons Durskes Astrid en Roos ga ik dit met ontzettend veel plezier, humor en vooral met veel genieten doen.

Het Weversrijk mag weten dat wij er klaar voor zijn om dit bijzondere jaar samen te gaan beleven.”

Adjudant Luuk van Bakel
“Mijn naam is Luuk van Bakel, ik ben 28 jaar oud en woon nu al 3 jaar samen met mijn vriendin Roos, die ik heb leren kennen tijdens het carnaval in 2013, op het Toniesplein. Voor degene die mij wat minder goed kennen zullen zich de groentewinkel van ons pap en mam op Weijen wel herinneren. In het dagelijks leven ben ik teamleider bij de DAF, natuurlijk de grote concurrent van de prins, hier stuur ik een team van vijftien man aan in de lakstraat. Hier worden de onderdelen van de vrachtauto handmatig voorzien van een laklaag. Naast hard werken vind ik het ook heerlijk om een balletje te slaan op de tennisbaan, maar natuurlijk mag het pilske na afloop niet vergeten worden. Ook ben ik sinds ongeveer 1 jaar lid van de vrijwillige brandweer hier in Nisseroi, hiervoor ben ik nu nog bezig met mijn opleiding.

Ik ken Prins Niek al vanaf de basisschool en eigenlijk zijn we vanaf toen altijd vrienden gebleven. Hij heeft een hele lange tijd tegen over ons gewoond op Weijen en hier heb ik hem regelmatig al behoed voor gevaren zoals tijdens de zware onweersbui of dat hij moet opletten voor paaltjes. Ik ga er dan ook voor zorgen dat Prins Niek niks te kort komt en waar ik wat last van zijn schouders kan nemen zal ik dat doen! We vinden het nu nog steeds kei gezellig om met de vrienden bij elkaar te komen voor een pilske of dat nu bij elkaar thuis is of op het terras. Nu was het zo dat wij met een aantal mannen van de zomer op het terras hier in Nisseroi zaten voor een lekker pilske, toen de meesten al naar huis waren en Prins Niek en ik alleen over bleven zei hij ‘kom we doen er nog een met de jas aan’ dat sla ik natuurlijk niet af. Prins Niek zei zo mooi tegen mij ‘ja ik heb gehoord van ons pap dat de nieuwe prins al gekozen is’ waarop ik reageerde: jonge gij zult het weleens ‘n keer niet weten. Maar wat nou als het iemand uit de vriendengroep was en die jou als adjudant zou vragen zou je dat dan doen? Nou dat zou ik een eer vinden en gelijk ja zeggen. Ik had niks in de gaten en we rekenden af en vroeg Prins Niek of hij morgenvroeg een bak koffie kwam drinken. De volgende morgen zaten Prins Niek en zijn Durske Astrid bij ons in de tuin en al gauw kwam het kaartje van Bram en Jaap uit de tas en werd mij gevraagd of mijn dikke kop ook op zo’n kaartje zou passen. Roos en ik dachten allebei dat het een grapje was, maar toen we beseften dat het echt zo was zeiden we beiden meteen vol enthousiasme JA!

Het zal nu wel een hele andere carnaval worden dan we die normaal hebben, maar des te gezelliger. Normaal gesproken verzamelen we met z’n allen aan de andere kant van Nisseroi bij de Goof in de schuur voor een pilske en wat slappe klets, om vervolgens naar de tent te fietsen en daar lekker door te gaan. Ook voor de optocht komen we bij elkaar bij de Goof voor koffie en een worstenbroodje. Hoe anders zal het allemaal voor ons zijn dit jaar? Geen idee, we laten het maar lekker op ons afkomen. Zouden de koffie en het worstenbroodje ook dit jaar weer voor ons klaar staan? 

Bovenal wil ik iedereen in het Weversrijk meegeven om volop te genieten van alles dit carnavalsseizoen we hebben er al weer te lang op moeten wachten.”

UITLEG HINTEN
Hint 1 De 55e heerser is van alle markten thuis.
De Prins speelt graag voetbal in het vriendenteam van Prinses Irene en wordt door de trainer van het elftal op elke positie ingezet, dus hij is op het voetbalveld van alle markten thuis.

Hint 2 De hoogheden begraven tijdelijk hun strijdbijl.
De heren werken beide in de vrachtwagen branche, de Prins bij SCANIA en de Adjudant bij DAF. In de basis zijn dit concurrenten van elkaar. Daar ze nu moeten samenwerken als Prins & Adjudant wordt de theoretische strijdbijl tijdelijk begraven.

Hint 3 Beter een goede buur dan een verre vriend.
Als jongens woonden de Prins en de Adjudant tegenover elkaar op Weijen.

Hint 4 Een steekje los is dit jaar geen probleem.
Op dit moment woont de Prins boven de Kruidvat, met als achterbuurvrouw Anita van Driel, en de Adjudant woont aan hetzelfde plein als Anita van Driel.
Anita van Driel zorgt al jaren voor de steken van de Raad van Elluf en de Prinsen, dus wanneer er een steekje los zit kan dit snel gemaakt worden.

Hint 5 Eins Zwei Drei….
De Prins en de Adjudant vieren beide hun verjaardagen in oktober. Jarig zijn in oktober, we doelen natuurlijk op de Oktoberfesten, waarbij eins zwei drei… de slogan is, als aanzet tot het nemen van een drankje.

Hint 6 Grenzeloos verliefd.
Zowel de Prins als Adjudant hebben hun Durske buiten de grenzen van het Weversrijk aan de haak geslagen, vandaar grenzeloos verliefd.