Afbeelding

Samen aan de slag met het aanpakken van eenzaamheid

Welzijn & Maatschappij

BERNHEZE - Door de maatregelen rondom Corona, zoals de ‘anderhalve-metersamenleving’, het tijdelijk stoppen van activiteiten en thuisquarantaines, hebben meer mensen te maken gekregen met eenzaamheid. Mensen die eenzaam zijn kunnen naast het onplezierige gevoel van eenzaamheid, ook te maken hebben met andere problemen zoals stress, gezondheidsproblemen, geldzorgen, mantelzorg. 

Eenzaamheid is een belangrijk onderwerp. Daarom gaan wij in de gemeente Bernheze samen aan de slag met het aanpakken van eenzaamheid. Samen met een klankbordgroep (GGD, ONS Welzijn, Een tegen eenzaamheid), vrijwilligers en professionals hebben we de afgelopen periode gesproken over de aanpak. Het resultaat is het uitvoeringsplan Aanpak eenzaamheid in Bernheze 2021-2023.

Wat gaan we doen?
In onze kernen zijn veel waardevolle initiatieven voor onze inwoners. Die vrijwilligers- en burgerinitiatieven vormen een sterke sociale basis in onze dorpskernen. Deze sociale basis is belangrijk. Hierdoor zorgen we er met elkaar – vrijwilligers, burgerinitiatieven en professionals- voor dat mensen naar elkaar omkijken en kunnen problemen van inwoners eerder worden gesignaleerd en voorkomen. Samen gaan we deze initiatieven ruimer onder de aandacht brengen. Daarnaast gaan we ons richten op het herkennen, signaleren en melden van eenzaamheid. Hoe ziet u of bijvoorbeeld uw overbuurman of vrouw eenzaam is? Waar kunt u op letten en wat kunt u vervolgens doen? Ook gaan we ons in de aanpak eenzaamheid richten op het bevorderen van de deskundigheid van vrijwilligers en professionals om eenzaamheid te herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken.

Hoe gaan we eenzaamheid actief aanpakken?
We gaan de komende tijd meer aandacht besteden aan het thema eenzaamheid. Om alles in goede banen te leiden bereiden we een aantal zaken voor. Zoals de inrichting van onze centrale toegang Wegwijzer. We kijken wat nodig is om Wegwijzer ook te gebruiken voor het melden en oppakken van eenzaamheid.

Daarnaast stellen wij voor een periode van 2 jaar een coördinator Eenzaamheid aan. Deze is in dienst van welzijnsorganisatie ONS welzijn. De coördinator gaat na de zomer aan de slag met het organiseren van een duurzame aanpak eenzaamheid. Tot de taken behoren het inrichten van communicatie en bewustwording over eenzaamheid, maar ook het werven, opleiden en behouden van vrijwilligers. En de coördinator zet zich in voor de verdere verbinding tussen de verschillende partijen. Lokale ondernemers kunnen bijvoorbeeld een belangrijke signaalfunctie voor eenzaamheid hebben.

Heeft u vragen of ideeën over het uitvoeringsplan Aanpak eenzaamheid
Laat het ons weten, dat waarderen we enorm. Bel 0412-45 88 88 of stuur een mail naar gemeente@bernheze.org en vraag naar Karin van den Akker.