Afbeelding

De echt traditionele Griekse keuken bij je thuis

Human Interest

“Ik kook alleen Grieks”

HEESWIJK-DINTHER – In 1998 kwam de Griekse Stathis Papaloukas voor de liefde naar Nederland. In zijn geboorteland voerde hij twintig jaar de scepter over zijn eigen restaurant. Vanaf zijn 24ste tot heden verzamelde hij recepten van traditioneel met Griekse kruiden gemaakte Griekse hapjes, voor- en hoofdgerechten en desserts. De afgelopen jaren was hij doende om deze te bundelen in een Grieks kookboek. Onlangs kwam het uit zodat iedereen heerlijk kan gaan kokkerellen. Hoewel hij het leuk vindt om zo anderen in te wijden in de Griekse kookkunsten, waren zijn drie kinderen echter de voornaamste reden voor dit grote culinaire karwei.

Stathis is geboren in Kyriaki Viotias. Hij rondde er succesvol het atheneum af en opende al jong zijn eigen restaurant. Hoewel hij géén opleiding tot kok volgde, werd hij dat in verloop van tijd echter wel. “Als de kok door omstandigheden wegviel, moest ik zelf de keuken in. Zo heb ik al doende leren koken”, vertelt hij opgewekt. In die jaren begon hij al met het verzamelen van recepten. Toch overwoog hij nooit na aankomst in Nederland een Grieks restaurant te beginnen. “Ik had twintig jaar bijna dag en nacht gewerkt. Toen ik hier kwam sloot ik dat hoofdstuk af”, stelt hij. Stathis is echter van meerdere markten thuis. Hij rondde hier een opleiding tot administrateur af, heeft een leidinggevende functie in een groot hotel en geeft Griekse les op zijn eigen school ALFA en aan de Volksuniversiteit.

Ondanks de andere richting qua werk, is de liefde voor de Griekse keuken nog springlevend. Stathis is thuis de kok. “Ik kook alleen Grieks”, bekent hij. Dat staat overigens niet in een half uurtje op tafel. “Het duurt anderhalf tot twee uur voor een gerecht klaar is”, meldt hij. Daarbij put hij uit de enorme collectie recepten die hij vanaf zijn 24ste verzamelde; hapjes, voor- en hoofdgerechten en desserts uit zijn geboorteland. De afgelopen jaren besloot hij zijn Griekse kookkunsten te bundelen in een boek en door te geven. Aan iedereen maar vooral aan zijn kinderen want: “Hoewel ik ook anderen wil inwijden in de Griekse kookkunst, is dit boek vooral bedoeld als nalatenschap voor Nick, Noëlle en Agnie. Zij krijgen op deze manier iets mee van mijn roots”, legt hij uit.

Het 170 pagina’s tellende boek bevat 135 traditioneel Griekse gerechten. Stathis was de afgelopen jaren doende om alles te bereiden en vast te leggen in tekst en beeld. Daarbij is het (veel) meer dan een opsomming van hoe iets gemaakt moet worden en wat er voor nodig is. Ook wordt verteld waar het vandaan komt en hoe, wanneer, bij welke gelegenheid en in welke tijd van het jaar het gegeten wordt. “Ik heb gerechten soms meermalen gemaakt zodat de balans in het gebruik van kruiden goed is”, laat hij tot slot weten. Het boek is te bestellen via Het boek is te bestellen via https://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=griekseles/  en mogelijk binnenkort plaatselijk verkrijgbaar.

Lezersactie: Stathis en DeMooiBernhezeKrant geven samen één kookboek weg. Wil jij dit Griekse kookboek winnen? Stuur dan een mail vóór maandag 5 april 12.00 uur en wie weet word jij de winnaar.

Tekst en foto Wendy van Lijssel