Na vijfendertig jaar als varkensboer je leven helemaal omgooien is geen sinecure
Na vijfendertig jaar als varkensboer je leven helemaal omgooien is geen sinecure Foto: Marcel van der Steen

Na vijfendertig jaar als varkensboer je leven helemaal omgooien is geen sinecure

Algemeen

NISTELRODE - Nee, het gaat hem niet in de kouwe kleren zitten, erkent John van Zeeland (56) onmiddellijk. Als jong ventje wist hij al dat hij later het bedrijf van zijn vader wilde voortzetten. En zo gebeurde. Na het atheneum koos John voor de MAS (Middelbare Agrarische School). Hij was 21 jaar toen hij in het familiebedrijf stapte, bouwde zijn eigen stallen en groeide naar een florerend varkensbedrijf met 800 vleesvarkens en 300 fokzeugen. Echtgenote Doreth, kraamverzorgster van beroep – “nee, geen boerin”- zorgde dat het in en om het huis allemaal op rolletjes liep, terwijl John het bedrijf runde. Zonder personeel, maar wel met regelmatige inzet van zijn kinderen, twee zonen en een dochter. Maar zo’n tien jaar geleden kwam er een ongewilde en onbedoelde kentering. 

Omslag
Gezondheidsproblemen maakten dat Doreth vaak naar het ziekenhuis moest en fysiek steeds meer moest inleveren. Dat trok een zware wissel op het hele gezin. En toen kwam de mogelijkheid om te stoppen met het bedrijf voorbij. De overheid stimuleert dit en vergoedt het slopen van de stallen. En omdat geen van de kinderen ambitie heeft het bedrijf te willen voortzetten, namen John en Doreth het besluit voorgoed te stoppen met hun bedrijf. 

Manier van leven
“Het is wel een emotioneel gevecht,” erkent John. Om het meteen weer te relativeren: “Maar er zijn heel veel mensen die moeten stoppen met werken, om welke reden dan ook. Daar blijven we maar reëel in. Maar boer zijn is een manier van leven. Het is niet iets wat je doet, het is iets dat je bént. Dag en nacht, altijd. Die omschakeling naar een totaal ander leven is nog de grootste uitdaging.” 

Nieuwe baan
John is met zijn 56 jaar nog jong genoeg voor een nieuwe kans op de arbeidsmarkt. Als ondernemende duizendpoot heeft hij veel in zijn mars. Want als boer ben je directeur, medewerker, manager, dierverzorger, computeranalist, onderhoudsmonteur, planner en uitvoerder in één. Alle voorkomende werkzaamheden komen op zijn conto. Dat is bij John niet anders. Volgend jaar hoopt hij de sloop van de stallen achter de rug te hebben en is hij klaar voor de volgende stap. Kan John iets voor jouw bedrijf betekenen? Laat het weten, John houdt zich graag aanbevolen.