Na vijftien jaar nieuwe voorzitter op bestuursfluweel Kersouwe
Na vijftien jaar nieuwe voorzitter op bestuursfluweel Kersouwe

Na vijftien jaar nieuwe voorzitter op bestuursfluweel Kersouwe

Heeswijk-Dinther

HEESWIJK-DINTHER - Het is een schrille ochtend in oktober, als bij de Kersouwe een grote groep spelers zich buiten op het terrein klaarmaakt voor de repities in aanloop naar de grote theaterproductie van volgend jaar. Niemand klaagt, want ook al kan vanwege corona niet binnen worden gerepeteerd, buiten gaat het allemaal ‘gewoon’ door. Gewoon is het natuurlijk niet, maar waar een wil is, is een weg. Het hoop is om van half mei tot half september voor publiek te kunnen spelen.

Corona
De positieve sfeer is voelbaar en straalt van de gezichten van oud-voorzitter Pieter-Jan van Hoof en zijn opvolger Hans Kenens af, die het geheel tevreden gadeslaan. Hans vertelt trots: “Ondanks de vervelende berichten hebben we toch een mooi zomerseizoen neer kunnen zetten.” Pieter-Jan vult aan: “Corona brengt veel ellende maar ook mooie ideeën waarop we weer jaren kunnen voortborduren. Na vijftien jaar is het voor mij echter tijd om plaats te maken. In Hans hebben we een waardig opvolger gevonden.” 

Natuurtheater
Ze lijken het over álles eens te zijn, maar één onderwerp springt eruit: het bijzondere karakter van de Kersouwe. Pieter-Jan legt uit: “We hanteren heel bewust de uitstraling van een natuurtheater. Een compleet bosplan moet dit in stand houden. Er wordt met veel zorg omgesprongen met alles wat hier groeit. Het kappen van bomen is niet aan de orde, ook niet als mogelijkheden zou scheppen voor het theater!” Hans sluit zich daar bij aan: “De natuur is de pracht van dit theater, dat mogen we niet verloochenen. Dat maakt de Kersouwe juist zo karakteristiek.” 

Verknocht
Ze waren elkaars tegenspelers in de uitvoering van Cyrano. Daar is de nauwe band ontstaan. “Je raakt verknocht. Het zit in je bloed, je gaat ervan houden, waardoor je meer voor zo’n organisatie wilt gaan betekenen”, weerklinkt de hartstocht van Hans voor het theatermaken. Pieter-Jan: “De Kersouwe heeft andere dingen en inzichten nodig dan die er nu zijn. Zeker in crisistijd moet het goed gerund worden.” Hans beaamt: “We zijn niet zomaar een toneelclubje, maar een volwaardig theaterbedrijf met een hoge omzet, onafhankelijk van subsidies of organisaties.” 

Opvolger
Hans, die negen jaar geleden voor het eerst bij de Kersouwe binnenwandelde, legt uit: “Zowel Pieter-Jan als ik zoeken altijd naar oplossingen om zaken op de rit te krijgen. We zijn bemiddelend en doelgericht. Dat te kunnen toepassen op theaterproductie, dat vind ik machtig.” Maar de heren willen niet met de eer strijken: “We doen het samen met nog veel andere geweldige bestuursleden, en natuurlijk met iedereen die in dit prachtige theater actief is. Samen maken wij de Kersouwe. Daar zijn we trots op.”