Criminele Lezing door Simon van Wetten
Criminele Lezing door Simon van Wetten Foto: bron foto © Simon van Wetten

Criminele Lezing door Simon van Wetten

Nistelrode

NISTELRODE - Niemand kan zijn lot ontlopen. Dat geldt voor de moderne mens, en dat was in de periode 1500-1800 niet anders. Dat wil niet zeggen dat er in de drie eeuwen niemand was die het lot tartte, integendeel. Simon van Wetten laat dat op een boeiende wijze zien tijdens een criminele lezing bij Heemkundekring Nistelvorst. 

Het rechterlijk archief biedt een verrassende, soms ook onthutsende en niettemin kostelijke inkijk in het leven van alle dag in een willekeurig Brabants dorp. De gebeurtenissen die uit de oude dossiers opwellen zijn typerend voor het Brabantse plattelandsleven anno toen en laten ons kennis maken met de normen en waarden, zeden en gewoonten in de dorpse samenleving van destijds.

Simon van Wetten neemt de toehoorders tijdens de lezing mee naar de harde tijden van weleer, bespreekt de activiteiten van bv. een notoire paardendief in diens persoonlijke Rampjaar 1672, bekijkt de bedelbrieven van rondzwervende invaliden, biedt wat schokkende scènes uit een huwelijk, laat nu eens de dief de gelegenheid creëren, ziet samen met de toehoorders de criminele gevolgen vaneen pestepidemie onder ogen, dobbelt om een varken en doorloopt nog tientallen andere dossiers. 

De lezing van Simon van Wetten is een prachtige bron, ook voor genealogen en is weliswaar crimineel maar tegelijkertijd ook sfeervol, waarbij het publiek wordt uitgenodigd mee te doen. 

Heemkundekring Nistelvorst
Woensdag 4 maart a.s. om 20.00 uur in het Heemgebouw, Maxend 3 in Nistelrode.