Postcoderoosprojecten
Postcoderoosprojecten

Postcoderoosprojecten

Activiteit

BERNHEZE - Bij agrarisch bedrijf ‘de Waaistap’ in Heeswijk-Dinther was men van plan om het dak vol te leggen met zonnepanelen. Er was echter meer dakoppervlakte beschikbaar dan nodig was voor de energiebehoefte van het bedrijf. BECO is destijds benaderd om een samenwerkingsverband aan te gaan door de vrije ruimte op te vullen met deelnemers uit Bernheze. 

Daarvoor bestaat de ‘postcoderoos’-regeling, waarbij iedereen die binnen de aangewezen postcodes woont kan aansluiten. BECO heeft de postcodes zo ingedeeld dat bijna alle Bernhezenaren mee konden doen.

Je koopt ‘BECOdelen’, wat staat voor een gedeelte van een zonnepaneel met een opwekcapaciteit van 100 Wattpiek. Bijvoorbeeld, je schaft 20 delen aan, dan heb je 2000 (20X100) kWh aan stroom per jaar gekocht. In de aankoop is al rekening gehouden met verzekering, onderhoud, demontage en afvoerkosten na 15 jaar. 

Nu men steeds minder aardgas gaat gebruiken, zal de behoefte aan stroom groter worden. Zo ook voor Hans Schellings en zijn vrouw. Zij wilden meer stroom opwekken dan hun eigen dak kon bieden en hebben besloten om deel te nemen aan dit eerste Bernheze postcoderoosproject. Om die reden hebben naast de agrarisch ondernemer meerdere enthousiaste inwoners gezamenlijk in 560 zonnedelen geïnvesteerd! 

Hans: “Vanaf begin juli 2018 zijn we onze eigen energieleverancier. Als de stroomkosten gelijk blijven hebben we zowat 5 van de 15 jaar gratis stroom en al die 15 jaar zonder vervuiling van CO2 uitstoot. Da’s ook fijn.”

www.bernhezerenergie.nl  

BECO is actief bezig met het volgende Postcoderoosproject voor 2019, word lid en doe mee!