Pubers en geweld
Pubers en geweld

Pubers en geweld

Heeswijk-Dinther

Sommige jongeren hebben altijd ruzie met hun broers en zussen: slaan, duwen, schoppen en vooral schelden. Soms gaat het alleen om de gewone ruzies thuis, maar soms gaat het verder en blijken ze ook op school ernstige conflicten te hebben.

Elk kind (en volwassene) heeft een gezonde dosis agressie nodig. Dit is nodig (als volwassene) om je grenzen te handhaven, voor jongeren is het vooral nodig om te leren voor zichzelf te zorgen. Vandalisme, trappen, scheldpartijen en ander geweld is niet normaal. Kleine kinderen die agressief zijn hebben door hun gebrek aan vaardigheden soms geen andere mogelijkheid dan hun spanningen (en problemen binnen het gezin) op een andere manier af te reageren.

Kinderen moeten leren hun agressie te hanteren, als dat niet lukt ontstaan er later problemen.
We hoeven maar te wijzen naar de dode grensrechter, maar ook dichter bij huis (jongeren die spullen vernielen) om te zien wat eruit kan voortkomen. Dat wil toch niemand!

Tips om geweld te voorkomen:
1. leer uw kind om te praten over wat hem dwars zit
2. toon waardering, geef verantwoordelijkheid en geef eigen fouten toe
3. zorg voor duidelijke regels en afspraken en handhaaf deze (positief gedrag waarderen en negatief gedrag sanctioneren), denk dus niet alleen aan straf!
4. help uw kind om zijn boosheid te uiten op een niet kwetsende manier
5. geef zelf het goede voorbeeld

Wat te doen als het toch mis gaat?
1. reageer rustig en beheerst, laat hem/haar tot rust komen
2. geef ik-boodschappen (ik wil niet dat jullie schelden)
3. vraag waardoor je kind zo geraakt is dat het zo reageert en bedenk een alternatief (tot 10 tellen of een volwassene te hulp roepen)
4. geef een redelijke straf (in verhouding tot de fout)




Pubers en geweld