Op de koffie bij …… Beugelvereniging D`n Beugel uit Loosbroek

Op de koffie bij

Mijn interesse werd dit keer gewekt door de Beugelvereniging uit Loosbroek van Jo en Ad Geenen . Al honderden keren ben ik er voorbij gereden en deze keer besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en ben er binnengelopen. Toevallig stond Jo bij de poort en liet me binnen waar vervolgens uitleg werd gegeven door Ad over deze club.

Oprichting
Ik ben precies bij de juiste mensen die me alles tot in details konden vertellen. Ad Geenen , voorzitter en eigenaar van het pand geeft me eerst een rondleiding in de voormalige kippenschuur, die nu dienst doet als een mooie locatie om te kunnen beugelen. Op 22 maart 1995 besloot Ad , na besmet te zijn geraakt met het beugelvirus door een fanatieke vriend ,zelf een beugelclub op te richten en schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. Vanaf die dag was de club een feit en kon alles verder geregeld worden. Gelukkig was er veel hulp van o.a. de beugelvereniging uit Olland die zelf beschikte over een schitterende locatie . Ad zorgde zelf voor de materialen en samen met deze Ollandse club en vrienden werd er een officiële baan gerealiseerd in de leegstaande kippenschuur.

Met de officiële afmetingen en verplichtingen die nodig zijn om ook zelf wedstrijden te mogen organiseren. Het doel blijft uiteindelijk toch om een gezellig avondje te beugelen , en zelfs verschillende vrouwen hebben er ook hun uitje van gemaakt door dan samen te gaan kaarten.

Het logo .
Bij de oprichting van de club moest er ook een naam en logo komen. Iedereen kon een briefje inleveren met hun keuze/naam en uit de negen namen die werden ingeleverd werd dan uiteindelijk de oorspronkelijke gekozen. Het logo van de club is gemaakt door Clemes van Zandvoort en laat goed de uitstraling zien van de club.

Handgemaakt
De bol waarmee gespeeld word moet een diameter hebben van 18 cm doorsnede en moet 4200 gram zwaar zijn. Vroeger waren ze van hout gemaakt of van andere materialen , maar tegenwoordig zijn ze altijd van kunststof. Ze worden speciaal gemaakt door een ambachtsman. Dit geld ook voor de sleger. Het beste hout hiervoor is essen , en de lengte moet tussen de 70 en 80 cm zijn, afhankelijk van de gebruiker. Tevens mag het blad niet langer zijn dan 25 cm.

Wedstrijden
Toen de schuur ingericht en aangepast was en er eindelijk gebruik van kon worden gemaakt , bestond de vereniging uit 13 personen. Allemaal vrienden en bekenden van elkaar zodat men gezellig in teamverband de sport kon beoefenen. Vanaf het begin deden de leden ook mee in competitie verband en zijn er vele prijzen mee naar huis genomen. Ze spelen ongeveer 20 wedstrijden per jaar waarbij er net als andere sporten ook verschillende klasses zijn. Je hebt behalve de hoofdklasse namelijk ook nog de 1,2,3de klasse waarin gestreden kan worden. Een competitie word 1 op 1 gespeeld terwijl op een toernooi 2 tegen 2 mogelijk is.

Prijzen
Zelf hebben ze al verschillende prijzen in de wacht gesleept.
- Het team is al twee maal NK geworden en drie maal individueel .
-De dames zijn vier maal Brabants kampioen geweest en de heren individueel twee maal .
-De teams samen zijn maar liefst 6 maal Brabants kampioen geweest. Tijdens de Brabantse Kampioenschappen worden wisselbekers uitgedeeld .

De sport is niet zo bekend als bv voetbal maar is zeker in opmars. Er zijn rond de 30 a 35 clubs in de Benelux die in competitieverband wedstrijden spelen. Limburg vertegenwoordigt een groot deel hiervan. In de loop van jaren zijn er verschillende mensen weggegaan bij de club en natuurlijk zijn er ook veel nieuwe gezichten bijgekomen. Nu bestaat de club uit 19 personen die elke dinsdag en donderdagavond trainen en ook op zondagavond is het vaste troef voor verschillende deelnemers om te beugelen en gezellig bij te praten.

Drempel ligt laag.
De sport kan beoefend worden vanaf de leeftijd van ongeveer 12 tot 100 jaar. De drempel voor deze sport ligt laag omdat de contributiegelden/lidmaatschap voor een jaar maar € 26,00 bedragen waarbij je 2 avonden mag komen trainen en je hoeft zelf niet voor de materialen te zorgen omdat Ad alle spullen in huis heeft, zoals de sleger en de bol. Ook is er de mogelijkheid om in wedstrijdverband mee te doen. De contributie bedraagt dan nog steeds maar € 52,00 per jaar. Wil je eerst een keer komen kijken en meedoen dan kan dit uiteraard. Supporters zijn altijd welkom .

Locatie
Met een officiële baan van 5x10 meter met een lemen ondergrond en fijn grind en een gezellige bar waar ook een drankje kan worden gepakt is dit een mooie ruimte om te vertoeven. Er is voldoende parkeergelegenheid aanwezig en het ligt rustig buiten de bebouwde kom van Loosbroek. Rond de baan kun je plaatsnemen op stoelen zodat er een mooi overzicht is op de baan en zijn spelers en er toch een praatje kan worden gemaakt . Klik hier voor een overzicht .

Is je interesse gewekt, kom eens langs en overtuig jezelf .
Je bent welkom.

Secretariaat : Krommedelseweg 19
5472PL Loosbroek Tel; 0413-229612

Beugelvereniging :
Dorpsstraat 67A 5472 PJ Loosbroek
tel; 0413-229576 amgeenen@home.nl