Op de koffie bij Brandweerpost Nistelrode

Op de koffie bij

De brandweer kazerne zou in november 2010 al 50 jaar een thuis zijn voor de brandweerlieden van de vrijwillige brandweer in Nistelrode. Tijd voor een bakje koffie, al ben ik zo rond 22.00 uur, de tijd van koffie wel voorbij. Dat ik op maandagavond mijn entree maak in dit gebouw is niet vanzelfsprekend. Hier worden duidelijk geen buitenstaanders verwacht. Toch word ik met een warm welkom onthaald. De laatste jaren kwam ik de heren dan ook bij veel evenementen tegen. Heel gezellige momenten zoals de jaarlijkse avond voor de vrijwillige brandweer. Maar ook zie ik ze als ik ze vastleg als helden wanneer ze iemand redden uit een voertuig of wanneer een brand geblust wordt zoals op het plein destijds.

Ook voor u, lezer, zullen de meeste gezichten bekend voorkomen, Want behalve de heldhaftige optredens is er natuurlijk ook de sociale functie die ze vervullen in de maatschappij. We komen ze tegen bij de kerstboomverbranding in januari, ijspret tijdens de koude winter afgelopen jaar, maar ook bijvoorbeeld bij de kindervakantieweek en de roefeldag zijn ze vaak voor de kinderen in touw.
 
Weet u hoe de structuur opgebouwd is?
Heeft u ooit bij een schoorsteenbrand staan te kijken, een ongeluk of een oefening? U zag vast nooit dat ter plaatsen overlegd werd wie welke taak op zich zou nemen. Ze gaan niet weg vanuit de kazerne tot er een minimale bezetting van 6 brandweerlieden is. Afhankelijk van de uit te voeren klus wordt er een taakverdeling gemaakt. De bevelvoerder, chauffeur en 4 brandwachten.
Duidelijk heeft iedereen zijn plek en de bevelvoerder houdt het allemaal in overzicht.
De opbouw van het uitrukkende team ligt natuurlijk aan het soort alarm dat zich voordoet.

Als men start bij de vrijwillige brandweer wordt men eerst aspirant brandweerman. Hierna volgen de diploma’s met de bijbehorende titels, brandwacht, brandwacht  - 1e klas, hoofdbrandwacht, onderbrandmeester en bevelvoerder.
De bevelvoerders van Nistelrode zijn Hans van de Heijden [27 jaar lid], Piet Hopman [25 jaar lid], Rini van Dijk [22 jaar lid] en John Herckenrath [14 jaar lid]. Post Coördinator Hans is de communicatie tussen de 20 vrijwilligers en de commandant vanuit de gemeente Bernheze.

150 jaar vrijwillige brandweer in Nistelrode
In 2003 schreef Rini van Dijk, brandweerman in hart en nieren het boek ‘150 jaar vrijwillige brandweer in Nistelrode‘. Al schrijvende aan dit artikel las ik het boekje, een prachtige verzameling van herkenbare informatie en wetenswaardigheden die u altijd al had willen weten.
Eigenlijk al een bundel van alle informatie die ik u wilde gaan vertellen. Met een groot belangrijk verschil: Het boekje schreef de prof.
Want ook al word het de vrijwillige brandweer genoemd en is dat het ook natuurlijk, toch hebben ze precies de zelfde opleiding nodig als de beroeps. Ook worden ze gekeurd en moeten ze blijven trainen. In het verleden kreeg iedereen bij het bereiken van de 55-jarige leeftijd een FLO, een functioneel leeftijd ontslag. Tegenwoordig mogen ze er langer bij blijven, mits lichamelijk en geestelijk gezond verklaard.
Toch blijven de ex-leden erbij horen in Nistelrode. Aan de tafel in het lokaal van de brandweerkazerne, zitten zo’n 7 personen. De ‘Nablussers’ bestaat uit 12 leden, de club mannen die na tientallen jaren van hulpverlening en blussen, de FLO hebben bereikt. Ze komen nog zo’n een keer in de maand bij elkaar op de oefenavond van de huidige vrijwilligers.

Een van de mannen is Jan Kerkhof, hij heeft drie kazernes meegemaakt. Eerst naast het gemeentehuis, daarna op de Kromstraat [de huidige] en zo meteen de nieuwe kazerne aan de Heescheweg. Ook zie ik Piet van Schaijk zitten, hij is de enige niet brandweerman die hier iedere maand plaats mag nemen aan de tafel van ex-leden. Hij was bij zowat alle uitrukken aanwezig als politieagent voor tientallen jaren van Nistelrode en bezocht even zo vaak de ‘Rooie Haan’, zoals de ontspanningsruimte van de hulpverleners genoemd is. Je kan wel zeggen dat hij hier ook thuis is.

Nieuwe kazerne .
Door de jaren heen zijn er vele verhalen te vertellen, het boekje geschreven in 2003 geeft prachtig weer dat de vrijwillige brandweer een totale metamorfose heeft doorgemaakt. Zwaait de zeer betrokken Jos Heijmans nog steeds als burgemeester de officiële scepter over de vrijwilligers, dit was ook 100 jaar geleden al.  Toen waren het geen aangemelde, getrainde vrijwilligers maar luisterde iedere burger naar de burgervader die preekte dat iedereen zijn plicht behoorde te doen. Ook was er toen al een vergoeding voor de goede wil, zoals ook nu de vrijwilligers een kleine vergoeding krijgen voor hun inzet.

Door de jaren heen zijn er vele familieleden die elkaar opgevolgd hebben en waar het DNA duidelijk brandweerbloed meekreeg. In Nistelrode zijn het niet alleen vaders en zonen maar ook broers die elkaar volgen naar de hulpdienst.
Het gebouw waar de nieuwe kazerne gestationeerd is, herbergt ook de gemeentewerf van Bernheze. Een prachtig gebouw en voor de enkele vrijwilligers verder rijden voor ze uitruk gereed zijn. Dan zijn er weer andere vrijwilligers, die voortaan als eerste in hun brandweerpak en de laarzen zullen stappen.

Toekomstmuziek
Nog ruim een week en dan zal de verhuizing naar het nieuwe pand een feit zijn.
Dit bezoek krijgt dan ook zeker een vervolg in de nieuwe brandweerkazerne of… misschien twee maal, want u zou het boekje van 150 jaar brandweer in uw bezit kunnen krijgen. Lees over de eerste brandweerlieden van Nistelrode, alarmeringen, uitrusting, van paardenkracht naar pk en de branden die het meest bijgebleven zijn. De laatste boekjes zijn nog te koop voor € 5.00 per stuk bij Rini van Dijk.

De verhuizing zal nu toch echt gaan geschieden op 3 april 2010 en de officiële opening wordt gehouden op 23 april 2010.  Heren, dank je wel voor de gastvrijheid en heel veel succes met het afscheid van de oude kazerne en heel veel plezier en veilige hulpverlening vanuit de nieuwe kazerne.
 
Vrijwillige brandweerkorps Nistelrode: Jos Arts, Frank van Bakel, Riny van Dijk, Tonny van Es, Jeroen van Gaal, Joan van Haaren, Cor van der Heijden, Hans van der Heijden, John Herkenrath, Piet Hopman, Edwin Kling, Geert van der Lee, Joost van der Lee, Nico Meulendijks, Bart Pennings, Pierre van de Ven, André Verbruggen, Tom Verbruggen, Ronald Verhoeven, Berry van de Wijst
Ex-leden: André van Bakel,  Henk Dollevoet, Henk van Doorn, Henk van Grunsven, Mari Hommeles, Theo Janssen, Tiny Kerkhof, Theo van der Lee, Jan Pennings, Johan Tibosch, Henk Wijnen, Jan Kerkhof en oud politieman Piet van Schaijk.

Voor meer informatie over het boekje '150 jaar Vrijwillige Brandweer Nistelrode'
bij Rini van Dijk: tel.06 51 26 2880