Afbeelding

Erfelijke oorzaken bij kanker op jonge leeftijd beter begrijpen door onderzoek

Welzijn & Maatschappij

Hoi allemaal,

Ik zal mij eerst even voorstellen! ik ben Sofie van Uden, afkomstig uit Nistelrode en sinds september werkende als onderzoeker/PhDer in het Radboudumc. Als PhDer binnen de afdeling Genetica houd ik mij bezig met een 4-jarig onderzoek die zich richt op erfelijke kanker bij jongeren en jongvolwassenen (18-30 jaar). We zijn ervan overtuigd dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt bij een deel van de kankers die zich op deze jonge leeftijd ontwikkelt. Toch worden de genetische oorzaken nog lang niet altijd onderzocht bij mensen die op jongvolwassen leeftijd kanker ontwikkelen, dit omdat het voor veel tumortypes onduidelijk is in hoeverre erfelijke aanleg een rol speelt. Maar voor de patiënt is het juist erg belangrijk om te weten of zij een erfelijke aanleg hebben voor het ontwikkelen van kanker, zo kunnen er gerichte maatregelen worden genomen voor het vroeg opsporen of zelfs voorkomen van een kanker bij naaste familieleden of een tweede of derde tumor bij de patiënt zelf.

Door middel van geavanceerde technieken en analyses ga ik mij komende jaren inzetten om de erfelijke oorzaken bij kanker op jonge leeftijd beter te begrijpen! Wanneer we beter weten hoe vaak erfelijke aanleg een rol speelt bij jongvolwassenen, kunnen we aanbevelingen doen om genetische testen te implementeren in de dagelijkse praktijk. Wat kan leiden tot vroegere detectie, preventie en behandeling voor deze kankerpatiënten en hun familieleden in de toekomst.

Ik ben trots om te kunnen zeggen dat mijn onderzoek wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Dit laat zien dat het geld dat wordt ingezameld daadwerkelijk wordt gebruikt voor onderzoek om kanker steeds beter te begrijpen met als doel om kanker te voorkomen, te behandelen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Donaties voor Team Nisseroi en de Alpe d’ HuZes zijn daarom zeer welkom, elke euro telt:https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/teamnisseroi3588