Chris vd Ven en Wethouder Wijdeven
Chris vd Ven en Wethouder Wijdeven

‘De Hand’ terug in Vorstenbosch

Welzijn & Maatschappij

VORSTENBOSCH - Zaterdag 24 september vierde buurtvereniging ’t Lieske Nationale Burendag. Gezien de weersvoorspellingen niet goed waren, weken de aanwezigen uit naar MFA De Stuik om daar gezellig te buurten.

Om 11.00 uur kwamen de buurtbewoners bij elkaar en genoten van koffie/thee met een lekker stukje cake. Om 12.00 uur werden er pannenkoeken gebakken en iedereen vond het een gezellige activiteit. Om 14.00 uur verplaatste het gezelschap zich naar de wadi tussen het Liebregtsplein en de Eggerlaan. Daar werd een kunstwerk onthuld door wethouder Rien Wijdeven en de voorzitter van de buurt, Chris v.d. Ven.

Een tijd geleden werd met Rien contact opgenomen of de gemeente Bernheze niet iets voor de buurt kon betekenen, vanwege het 50-jarig bestaan van de buurt. Het bestuur wilde graag een blijvend kunstwerk. Het voorstel was het terugplaatsen van De Hand. De gemeente vond het een goed initiatief en er werd een subsidie gegeven uit het potje dat bedoeld is voor burgerinitiatieven. Wel moest er nog goedkeuring gekregen worden van Mooiland omdat de wadi op de grond ligt van Mooiland. Op die plek moest dus betonplastiek geplaatst worden.

De Hand was een kenbaar kunstwerk voor Vorstenbosch. Het werd in 1972 geplaatst bij de bouw van acht ouderenwoningen door leerlingen van de LTS Veghel. Het was het symbool voor de werkende mens. Bij de afronding van het bouwproject met leerlingenbouwplaats, werd het kunstwerk aan de gemeente overhandigd en kreeg het een plaatsje in buurtschap ’t Lieske.

De buurt is blij dat De Hand weer terug is op de plaats waar het eerst stond. Een woord van dank aan alle buurtbewoners die meegeholpen om dit mooie project tot stand te brengen ook een woord van dank voor de gemeente Bernheze, Mooiland en Tenax voor hun bijdrage.