Erik loeffen schiet in slotfase heren naar zege

HEESCH/OSS – Acht punten uit de laatste vijf wedstrijden. Twee plekken winst op de ranglijst. Dát betekende de winnende treffer van aanvoerder Erik Loeffen thuis tegen Volendam 2, zo’n tien seconden voor tijd: 26-25 (rust 14-13).

De eindstand paste bij de wedstrijd, waarin Dynamico telkens het initiatief had qua score (een enkele keer uitgezonderd in de eerste helft), maar nooit definitief afstand kon nemen tegen de ploeg die vooraf op net zoveel punten stond als de formatie van trainer Damir Josipovic. Dat de laatste treffer van de wedstrijd door de thuisploeg gemaakt werd, was op basis van de laatste tien minuten geen vanzelfsprekendheid. Volendam was immers van een achterstand van vier (22-18) teruggekomen tot een gelijke stand: 22-22, 24-24 en later 25-25.

En dan had ‘het andere Oranje’ ook nog balbezit met nog een minuut op de klok. De beweeglijke opbouwrij van de Volendammers maakte dit keer echter een afspeelfout. Frank Loeffen zat ertussen en werd gevloerd. Ineens was het perspectief anders, nog 38 seconden op de klok, Dynamico in balbezit en een speler meer op het veld.

Hoe we wonnen
Maar met dat laatste facet ging de donkerblauwe brigade in eerste instantie niet goed om. Een aantal keer rondspelen zonder echte dreiging zorgde voor de handen in de lucht van de scheidsrechter ten teken van dreigend tijdspel. Erik Loeffen kreeg zo’n beetje tegelijkertijd de bal. Hij verblikte of verbloosde niet, maakte een mooie passeerbeweging en schoot de 26-25 – zijn zevende van het duel – tegen de touwen. In de resterende tien seconden kon Volendam 2 nog wel een afstandsworp afvuren, maar die ging naast, waarna Dynamico een feestje mocht vieren.

Zoals vaker konden alleen al over de laatste tien minuten meerdere hoofdstukken worden geschreven, kun je bedenken hoeveel over de hele wedstrijd. We beperken ons tot de fase van 22-18 naar 24-24. Dat was met terugwerkende kracht de fase waarin Volendam nog betere zaken had moeten doen. Bij 22-21 hadden de spelers uit het vissersdorp zo’n beetje onafgebroken vier minuten een speler meer op het veld. Maar bij de eerste bovental scoorden ze enkel een penalty, noteerde onze keeper Paul van Iperen verder twee belangrijke reddingen.

Nooit meer een achterstand
Bij de tweede bovental werd een penalty gemist (paal) en slechts één open kans succesvol afgerond. In diezelfde fase maakte Chiel van Iperen echter ook twee van zijn negen treffers, waardoor er nooit meer een achterstand kwam voor Dynamico. De druk bleef zodoende liggen bij Volendam, dat uiteindelijk (misschien wel daardoor) toch bezweek.

Dynamico – Volendam 2 26-25 (14-13). Scores Dynamico: Chiel van Iperen 9, Erik Loeffen 7, Firouz Hosseini 3, Pim van Munster 2, Ruud van den Elzen 1, Bart Hanenberg 1, Merijn van Loon 1, Frennie Bens 1, Frank Loeffen 1.