Gezamenlijke Vastenaktie in de Regio
Gezamenlijke Vastenaktie in de Regio

Gezamenlijke Vastenaktie in de Regio

Nistelrode

Parochie De Goede Herder, sinds 1 februari de fusie parochie van Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch, Geffen, Nuland en Vinkel, steunt dit jaar met de Vastenaktie Stichting Hulp Wadduwa. Kartrekkers van de stichting zijn Ad van Lokven en Geert Hanegraaf. Al 25 jaar verlenen zij hulp in Sri Lanka. Zij hebben voorgesteld om de opbrengst van de Vastenaktie te besteden aan een grondige renovatie van het bejaardenhuis Sint Anna in Wadduwa. Ad verblijft momenteel in Sri Lanka. Geert is in Nederland en hier volgt zijn verhaal.

Allemaal meedoen!
Geert geeft aan het ‘super’ te vinden dat de parochies van Heesch, Geffen, Nuland, Vinkel, Nistelrode en Vorstenbosch, die onlangs gefuseerd zijn en nu samenwerken onder de naam De Goede Herder, allemaal zo enthousiast zijn over het project in de stad Wadduwa in Sri Lanka. “Het is voor ons toch een bevestiging dat we goed bezig zijn. We kunnen de hulp goed gebruiken voor het opknappen van het bejaardenhuis. Het plafond staat op instorten, het sanitair is versleten en de eetzaal en slaapzalen hebben verouderd meubilair. In samenwerking met lokale aannemers hopen we dit project aan te pakken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: we steunen lokale ondernemers en bieden hulp aan de mensen daar, in dit geval 30 alleenstaande bejaarden.”

Gegrepen
Ad en Geert werden 25 jaar geleden gegrepen toen ze op vakantie waren in Sri Lanka. “We zagen dat veel mensen niet eens een eigen bed hadden om op te slapen en wilden iets voor ze betekenen.” De twee hadden geen kinderen, dus de mogelijkheid om het roer radicaal om te gooien was er. “We stopten met ons werk in Nederland en besloten op de camping te gaan wonen om kosten te besparen, om vanuit daar regelmatig naar Sri Lanka te kunnen reizen. Gek genoeg hoefden we er niet aan te wennen. Dit is wat we wilden en we vonden dat we dit moesten doen. We zijn blij dat we zijn opgegroeid in het welvarende westen, maar zijn nu tevreden met minder. Dat is ook de belangrijkste les die we hebben geleerd: basisgoederen zijn belangrijk, maar we hebben minder nodig dan je denkt. Omdat de mensen daar weinig hebben, merk je ook dat ze materiële goederen minder belangrijk vinden dan in het westen. Dat is het voordeel van minder welvaart: om erbij te horen, heb je geen merktelefoon nodig.” De twee hielpen aanvankelijk één gezin, maar dat werden er meer. Ze hebben met hulp van vrijwilligers computer- en klaslokalen ingericht, leermiddelen en medicijnen aangeschaft en studiebeurzen uitgereikt.

Tsunami
Met Kerstmis 2004 werd Wadduwa getroffen door een tsunami, waardoor veel verloren ging. “Kerst is voor ons onlosmakelijk verbonden met deze ramp en vieren we dus niet meer. We zijn na de ramp direct naar Sri Lanka gereisd om de mensen te helpen. Ook nu, elf jaar later, zijn we nog lang niet klaar.” Volgens Geert verdienen veel inwoners van Wadduwa zo weinig geld met hun baan dat ze nauwelijks in staat zijn om etenswaren en medicijnen te kunnen kopen. Een studie voor de kinderen is al helemaal te duur. “We hebben al veel kinderen blij kunnen maken met een studiebeurs. Dit heeft dikwijls geleid tot goede banen, waardoor families weer opbloeien. Wat we zeker hebben geleerd in al die jaren, is dat als je zo’n beurs verstrekt, daar ook voorlichting bij hoort over het uitgeven van geld. Dit kan voorkómen dat mensen uiteindelijk in de schulden terecht komen. Het doel is natuurlijk dat de inwoners van Wadduwa minder afhankelijk worden van hulp. Op deze manier hopen we dat te bereiken.”

Activiteiten van Vastenaktie
Tenslotte volgt hier nog een overzicht van de activiteiten in Bernheze, die meewerken aan de gezamenlijke actie voor het bejaardenhuis.

Heesch: vastenzakjes verspreid met het parochieblad; de hele vastentijd staat er achter in de kerk een infopaneel en een bus voor de vastenzakjes; de Eerste Communicantjes krijgen vastendoosjes.
Nistelrode: 23 maart gaan de vastenzakjes in het parochieblad; tot 1 april worden de zakjes huis aan huis opgehaald.
Vorstenbosch: vastenzakjes zitten in het parochieblad en worden opgehaald door de KBO; ook vastendoosjes naar de Eerste Communicantjes.