Afbeelding
Peter Kriele

Herdenking gevallenen: ‘Opmaat naar 80 jaar vrijheid’

Kunst & Cultuur

HEESWIJK-DINTHER - De herdenkingsviering op zaterdag 4 mei had als thema  was : Opmaat naar 80 jaar vrijheid. De herdenking begon om 18.45 uur in de kerk van de Abdij van Berne. Chantal Kanters opende namens de Oranjecomité’s van Loosbroek en Heeswijk-Dinther deze viering. Vervolgens speelde het ensemble van de Koninklijke fanfare St.Willibrord: The Irisch blessing.

Pastor van Roermond haalde herinneringen op van zijn vader, die in de oorlog een opleiding volgde op de KMA in Breda. Ook hij ontkwam er niet aan om in 1943 als zovele anderen als krijgsgevangene afgevoerd te worden naar Oost-Europa. Gelukkig kon hij aan het eind van de oorlog door de Russen bevrijd worden, maar hij hield er wel een trauma aan over.

Hierna zong het koor La Orféon uit Loosbroek: You are the reason en hield wethouder Maarten Everling een toespraak. Hij speelde met name in op de vrijheid. Wie had gedacht, dat die na 80 jaar opnieuw onder druk zou komen staan? Het ensemble van de Koninklijke fanfare St.Willibrord speelde hierna: Haydn’s theme.

Tonny Jacobs van het Comité burgerslachtoffers sprak over Wim Langenhuizen uit Loosbroek, die ter mobilisatie werd uitgezonden naar Indonesië en daar bij een overval op hun konvooi op 7 mei 1949 om het leven kwam. Hij is op het ereveld ‘Leuwigajah’ in Tjimani is begraven*. Hij vernoemde ook alle 26 burgerslachtoffers uit Heeswijk-Dinther en Loosbroek. Het koor La Orféon zong: In the haert.

Tenslotte droegen Milan van der Geld en Mats van Menzel, leerlingen van de basisschool Sint Albertus uit Loosbroek een gedicht voor en hierna vertrok men in stille tocht naar het Airborne Monument aan de Mgr.v.Oorschotstraat. Daar speelde een lid van de Koninklijke fanfare de taptoe en werd een minuut stilte in acht genomen.

Namens het gemeentebestuur, de beide Oranjecomité‘s en het comité burgerslachtoffers werd een krans gelegd, de vendelgroet werd gebracht, Rosa Dobbelsteen van de basisschool uit Loosbroek droeg een gedicht voor en als afsluiting werd het Wilhelmus gezongen.

Tenslotte was er voor belangstellenden de gelegenheid om een kopje koffie te gebruiken in het Willebrordcentrum. 

*uit: Militairen uit Heeswijk, Dinther en Loosbroek in Nederlands-Indië en
Nieuw Guinea 1945-1962 door P. v.d. Berg en H. v. Driel, 1999.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding