Mark Kievits en Lonne van den Broek
Mark Kievits en Lonne van den Broek

Juridische vragen? stap je anoniem en gratis binnen

Welzijn & Maatschappij

HEESCH – Mart Kievits werkte als jurist, docent, opleider, onderzoeker en hulpofficier van justitie. Hoewel hij inmiddels gepensioneerd is, zit het helpen van anderen hem in het bloed. Eerder richtte hij al een Rechtswinkel op. Nu hij weer terugkeert naar Brabants gebied, wil hij ook graag Bernheze voorzien van laagdrempelige juridische hulp: “Je kunt zó binnenlopen, hoeft geen namen te noemen en het kost niets. Je bent welkom! Stel gerust die vraag, hoe klein ook.”

Gratis hulp
Sinds kort is zijn Rechtswinkel in Heesch geopend en de vragen stromen binnen. “Ik doe nu een dikke dertig jaar rechtswinkelwerk. Het is heel dankbaar werk, omdat juist mensen die niet goed de stap naar juridisch advies durven te zetten, dit vaak het hardst nodig hebben. Hoe langer je wacht, des te ingewikkelder het wordt. Voor kosten of registratie van gegevens hoef je niet bang te zijn. Je loopt hier gewoon binnen, stelt je vraag, en wij geven antwoord. Gaat het onze pet te boven, dan kunnen we aangeven waar je eventueel wel naartoe zou kunnen.”

Ervaren team
Velen weten hem – en zijn team van vrijwilligers – op de eerste verdieping van CC De Pas al te vinden. Met zoveel aanloop, kan Mart natuurlijk niet iedereen in zijn eentje bedienen. “We hebben (bijna) afgestudeerden, juristen, advocaten en zelfs een voormalig notaris in ons team, die met 35 jaar vakervaring gepokt en gemazeld is op het gebied van het erf- en schenkbelasting en erfrecht.”

Lonne van den Broek uit Nistelrode zit ook bij het team: “Het werk dat we hier doen is heel divers. Mensen hebben bijvoorbeeld onenigheid met hun baas, dreigen in de schulden te komen of failliet te gaan. Ik luister graag naar je verhaal en ga dan vrijblijvend op zoek naar een oplossing.”

Blafbrieven
Mart voegt daar gepeperd aan toe: “Denk maar eens aan de blafbrieven van incassobureaus of de garantiebeperkingen bij aanschaf van een bankstel. Grote instanties die een individu met een imponerende brief in de hoek proberen te zetten? Ha, kom maar op! In veel gevallen is een goede brief in respons al de oplossing. Nou, daar krijg ik energie van.”

Overduidelijk een rechtswinkelier met een sociaal hart en een groot rechtvaardigheidsgevoel. “Het is dan ook niet per se strikt juridisch. We merken dat mensen soms gewoon hun verhaal kwijt moeten. En als we kunnen helpen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

Vrije inloop
Iedere dinsdagavond is het tussen 19.30 en 20.30 uur vrije inloop. De juristen die bij de Rechtswinkel werken, doen dat vrijwillig. “We zijn onze sponsoren – Notariskantoor PPH, Kluwer en Restaurant Titus uit Megen – enorm dankbaar”, legt Mart uit. “Progressief Bernheze voorzag ons van startkapitaal. We wachten alleen nog op ondersteuning van de gemeente Bernheze zelf, anders kunnen we niet blijven bestaan. En aan de inloop zien we dat we al veel voor Bernheze kunnen betekenen!”