George en Sverre Blanken
George en Sverre Blanken

George en Sverre Blanken: It’s a way of life

Human Interest

HEESWIJK-DINTHER – Een dag geen muziek is een dag niet geleefd. Het zou een gezegde kunnen zijn dat naadloos aansluit en van toepassing is bij hoe George Blanken en zijn zoon Sverre. “We zouden niet weten wat we zonder muziek zouden moeten beginnen. It’s a way of life”, verwoorden ze eensgezind hun gezamenlijke passie.

Het verhaal van George en Sverre heeft veel overeenkomsten. “Ik heb mezelf op de basisschool gitaar leren spelen. Dat doe ik nog steeds, maar ik ben vooral zanger”, vertelt George. Dat is hij al decennialang in diverse bands en bij lokale en regionale muzikale projecten. Ook is hij wekelijks te vinden bij een theater-/musicalschool waar hij jong en oud muzikaal begeleid en tot slot schrijft hij zijn eigen singersongwriterliedjes die hij opneemt en op YouTube plaatst.

Volgens George kreeg zijn 24-jarige Sverre de liefde voor muziek zelfs al vóór de paplepel mee. “Ik zong al voor hem toen hij nog in de buik zat. Toen ik ná zijn geboorte weer voor hem zong, leek het echt of hij het herkende”, memoreert hij opgewekt. George werkt als administratief medewerker, maar had heel graag van zijn hobby, zijn werk gemaakt. Iets waar zijn zoon Sverre al enige tijd mee doende is. Ook hij is muzikaal. “Ik ben jong begonnen met percussie en drummen. Vervolgens heb ik mezelf leren piano leren spelen. Papa leert me al enige tijd om goed gitaar te spelen”, vertelt Sverre.

Hij rondde succesvol een hbo-studie social works af maar: “Ik werk momenteel bij een callcenter. Mijn focus en prioriteit liggen namelijk écht op muziek maken. Hoewel ik momenteel ook leer zingen ben ik al heel lang doende met rappen. Ik ken veel mensen in dat wereldje en heb zelf en in samenwerking met anderen al van alles ondernomen op dat vlak. Net als mijn vader, schrijf ik mijn eigen nummers”, vertelt Sverre. Trots: “Mijn artiestennaam is Sfurr. Na Trilogy heb ik onlangs U Playing uitgebracht. Dat is een nieuw nummer dat te beluisteren is op Spotify. Begin volgend jaar komt mijn EP Mood Swings uit.”

Vóór een nummer uitgebracht wordt, gaat hij te rade bij zijn vader. “Zijn mening en kritiek neem ik echt ter harte”, meldt hij tot plezier van George. Die meldt trots: “Ik heb Sverre zich door de jaren heen steeds meer zien ontwikkelen tot een goed artiest.” 

Ondanks de gezamenlijke passie en muzikaliteit, waren ze tot op heden nauwelijks samen op een podium te vinden maar zo laten ze eensgezind weten: “We schrijven weleens nummers samen. Dat vinden we beiden leuk. We gaan zeker een keer samen aan de slag met een song waarin onze beider stijlen samenkomen.” Dan: “Wij zijn dagelijks met muziek bezig. It’s a way of life voor ons. Een leven zonder kunnen we ons niet voorstellen.”

Tekst en foto: Wendy van Lijssel